Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 11. 2008

ANEM OŠTRO OSUĐUJE PRETNJE ZAPOSLENIMA U RTV KURŠUMLIJA

Beograd, 21.11.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom ozbiljnih pretnji uredniku i direktoru članice ANEM-a Radio-televizije Kuršumlija iz Kuršumlije, Slavku i Čedomiru Saviću, koje predstavljaju nedozvoljen i nedopustiv pritisak na uređivačku politiku ove medijske kuće.

RTV Kuršumlija je saopštila da su u četvrtak, 20. novembra, posle devet sati uveče, u prostorije televizije ušli zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević i zamenik predsednika lokalne skupštine Branislav Jovanović, sa još pet vojnih rezervista, nezadovoljni izveštavanjem o protestu vojnih rezervista na RTV Kuršumliji, konkretno izjavom Halida Gašića, volontera koji je pomagao protest vojnih rezervista, o sudbini novca koji su vojni rezervisti u protestu prikupili kao dobrovoljni prilog.

Kako se navodi u saopštenju RTV Kuršumlije, Milošević i Jovanović su, vičući i bacajući telefon na tonsku miksetu, pretili uredniku Slavku Saviću i članovima njegove porodice smrću ukoliko u programu samo još jednom budu pomenuta njihova imena. Pošto su Milošević i Jovanović nakon dvadesetak minuta napustili prostorije RTV Kuršumlije, pozvana je policija koja je sačinila zapisnik. O slučaju je obavešteno i javno tužilaštvo u Kuršumliji.

ANEM  ukazuje na to da je Zakonom o javnom informisanju predviđeno da niko ne sme da vrši bilo kakav fizički ili drugi pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj podesan da ih ometa u obavljanju posla. ANEM takođe ukazuje da se u javnim glasilima slobodno objavljuju ideje, informacije i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdani interes da zna, a da su informacije o protestu vojnih rezervista zbog neisplaćenih dnevnica, posebno u Kuršumliji koja je bila jedan od centara tog protesta, svakako informacije o kojima javnost ima opravdani interes da bude obaveštena.

Pretnja koju su lokalni funkcioneri izneli i zabrana da im se imena pominju u programima RTV Kuršumlije ne samo što sprečava građane ove opštine da budu informisani o radu svoje lokalne samouprave, već predstavlja i povredu obaveze organa lokalne samouprave i lokalnih funkcionera da informacije o svom radu učine dostupnim javnosti, pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila.

ANEM iskazuje svoju punu solidarnost sa kolegama iz RTV Kuršumlije, a od nadležnih zahteva ne samo istragu povodom pretnji, već i sprovođenje odgovarajućih mera zaštite koje će novinarima i zaposlenima u RTV Kuršumliji omogućiti da, bez straha za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica, informišu javnost o stvarima o kojima javnost ima interes da zna.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs