Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

28. 01. 2009

NAPAD NA SLOBODU IZRAŽAVANJA - OMETANJE EMITOVANJA I OBARANJE SAJTA “PEŠČANIKA”

Beograd, 28.01.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije osuđuje napade na Internet sajt “Peščanika”, produkcije koja stvara istoimenu emisiju koja se na Radiju B92, članici ANEM-a, emituje od 2000. godine i traži od nadležnih da bez odlaganja ispitaju i slučajeve uništavanja vozila Svetlane Lukić na parkingu u blizini zgrade B92,  kao i tvrdnje o ometanju signala Radija B92 u vreme emitovanja emisije „Peščanik”.

Internet sajt “Peščanika“ je nedostupan od subote, 24. januara, zbog sinhronizovanih hakerskih napada sa više mesta. Istovremeno, brojni slušaoci Radija B92 iz različitih delova Srbije tvrde da se signal ove članice ANEM-a ometa, te da je ometanje posebno izraženo u terminima u kojima se emituje “Peščanik”. Tokom premijernog emitovanja najnovije emisije “Peščanika”, 23. januara, automobil kojim se autorka emisije dovezla na B92 je uništen na parkingu u blizini zgrade. Autorke “Peščanika” su i ranije bile meta napada, a javnosti je najpoznatije da je promocija ove emisije u Aranđelovcu 3. decembra 2007. godine bila silom onemogućena.

Povodom informacija o ometanju emisije “Peščanik” i uništavanju automobila Svetlane Lukić, i predsednik Srbije Boris Tadić je zatražio od nadležnih organa da reaguju.

Po saznanjima kojima raspolaže ANEM, naša članica B92 već je od Republičke agencije za telekomunikacije zatražila informacije o tome da li su njihovi kontrolno-merni centri zabeležili aktivnosti koje su mogle izazvati smetnje u prijemu programa 23. i 24. januara.

ANEM je upozorio da učestala sprečavanja autorki “Peščanika” da neometano izražavaju svoje mišljenje i mišljenje učesnika svojih emisija o svim aktuelnim zbivanjima u Srbiji predstavljaju ozbiljan napad na slobodu izražavanja i pridružio se zahtevima da nadležni državni organi obezbede zaštitu Ustavom garantovanih prava. Izražavajući podršku autorkama emisije “Peščanik”, ANEM brani i pravo svakog pojedinca da zahteva puno ostvarenje svog prava na slobodu izražavanja.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs