Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 02. 2009

ANEM PROTESTUJE ZBOG ODLAGANJA IZBORA ČLANOVA SAVETA RRA

Beograd, 18.02.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je povodom novog odlaganja izbora članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, u trenutku kada su dvojici od devet članova Saveta mandati već istekli.

Na veb-sajtu Narodne skupštine Republike Srbije objavljena je informacija da se o postupku izbora članova Saveta raspravljalo na sednici Odbora za kulturu i informisanje održanoj 17. februara. Članovi Odbora smatraju da ovlašćeni predlagači nisu u ostavljenom roku dostavili predlog svojih kandidata za članove Saveta, a poslanici su, navodi se, jednoglasno zaključili da treba izbeći da Odbor arbitrira u izboru kandidata za članove Saveta i razmatraju mogućnost da se ponovi čitav postupak kandidovanja.

ANEM je podsetio da je, u skladu sa odredbama Zakona o radio-difuziji, još pre šest meseci upućen javni poziv za podnošenje predloga liste kandidata za člana Saveta udruženjima radio-difuznih javnih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, kao i nevladinim organizacijama koje se prevashodno bave zaštitom slobode govora, prava nacionalnih i etničkih manjina i prava dece. Po zakonu, trebalo je da se ovlašćeni predlagači dogovore o tome koja dva kandidata bi predložila udruženja radio-difuznih javnih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, kao i o tome koja bi dva kandidata predložile nevladine organizacije.

ANEM ističe da je, poštujući zahtev Odbora za kulturu i informisanje, održano više sastanaka ovlašćenih predlagača iz udruženja radio-difuznih javnih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, radi usaglašavanja liste kandidata za člana Saveta RRA. Koliko je to bilo moguće, usaglašena je lista, ali s 3 kandidata, uz uvažavanje prava svakog od ovlašćenih subjekata predlagača da samostalno predlaže svog kandidata.  Tako je sada pred skupštinskim Odborom ta lista.

ANEM od Odbora za kulturu i informisanje zahteva da i u ovakvoj situaciji poštuje Zakon o radio-difuziji i da, primenjujući odgovarajuća pravila koja u tom zakonu postoje, odluči ko su kandidati o kojima bi parlament glasao.

ANEM je ukazao da smatra neprihvatljivim da se strahom od arbitrarnosti u odlučivanju izbegava primena zakona. Naprotiv, upravo primena zakona obezbeđuje postupak izbora koji neće biti arbitraran. ANEM je zaključio da će svako dalje odlaganja izbora članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, to jest svaku odluku da se kompletan postupak kandidovanja ponovi koja ne bi bila zasnovana na zakonu, smatrati dodatnim pritiskom vlasti na ovlašćene predlagače da za članstvo u Savetu predlažu isključivo ličnosti koje bi vlasti bile po volji.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs