Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 02. 2009

ANEM PROTESTUJE ZBOG UGROŽAVANJA SLOBODE MEDIJA I PRITISAKA NA REDAKCIJU DNEVNOG LISTA „BORBA”

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom pritisaka koji se vrše na redakciju dnevnog lista “Borba” nakon objavljivanja informacije o tome da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara kako bi se Miladinu Kovačeviću sudilo u Srbiji, umesto u Americi, za povređivanje američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Policija je najpre zbog odavanja državne tajne najavila pretres i saslušanje u ”Borbi”, da bi nakon toga ministar Ivica Dačić otkazao dolazak inspektora, ali i obavestio vlasnika lista, Ivana Radovanovića, i glavnu i odgovornu urednicu, Oliveru Zekić, da će morati da daju iskaz u policiji. Dačić je naveo da je policija, po nalogu tužilaštva, u obavezi da prikupi sva potrebna obaveštenja o ovom slučaju.

ANEM podseća da su, u skladu sa važećim Zakonom o javnom informisanju, mediji u Srbiji slobodni da objavljuju informacije o stvarima od javnog interesa bez obzira na način na koji su takve informacije pribavljene. ANEM takođe ukazuje da, u skladu sa istim zakonom, u ovom slučaju novinar nije dužan da otkrije izvor svoje informacije.

V.d. republičkog javnog tužioca, Slobodan Radovanović, izjavio je da predmet interesovanja tužilaštva nisu medij i novinar koji je objavio informaciju o slučaju Miladina Kovačevića, a koja nosi oznaku službena tajna, već su predmet njihovog interesovanja lica koja su novinarima dala informaciju i na taj način odala tajnu. Tužilac je istakao da je tužilaštvo uvek do sada podržavalo i štitilo slobodu medija i javne reči i da će tako  biti i ovog puta.

ANEM pozdravlja ispravno stanovište v. d. republičkog javnog tužioca po kojem krivična odgovornost eventualno može postojati na strani onih koji odaju tajnu, a ne na strani novinara i medija koji o već otkrivenoj tajni pišu. ANEM ukazuje da praksa nije uvek bila takva, te poziva tužilaštvo da odustane od krivičnog progona novinarki Televizije B92, Ivane Momčilović, Jasmine Karanac i Antigone Andonov, protiv kojih je, po optužnom predlogu Četvrtog opštinskog tužilaštvu u Beogradu, zakazan glavni pretres za krivično delo povrede tajnosti postupka. Novinarke su optužene zbog objavljivanja delova sadržaja transkripata prisluškivanih pripadnika tzv. „drumske mafije”, čija tajnost je već bila narušena od strane drugih lica.

ANEM se pridružuje i zahtevima da se u Srbiji zakonom jasno utvrde kriterijumi na osnovu kojih bi pojedini podaci mogli biti klasifikovani kao tajni. Time bi se sprečile zloupotrebe i neosnovana klasifikacija kao tajnih dokumenata koji su nesporno od javnog značaja.

Predsednik ANEM-a Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs