Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 02. 2009

ANEM I NUNS PROTESTUJU ZBOG PRETNJI I NAPADA NA GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA RADIJA “BUS” IZ KOVINA

Beograd, 24.2.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestuju zbog pretnji i napada na Vladimira Vještića, glavnog i odgovornog urednika Radija BUS iz Kovina.

Redakcija Radija BUS saopštila je u ponedeljak da je njihov glavni i odgovorni urednik Vladimir Vještić u subotu 21. februara, bio izložen pretnjama Predraga Milovanovića, privatnog preduzetnika iz istog grada, zbog navodnog ”navijačkog informisanja Radija BUS”. Nakon  što je  Vještić upozorio Milovanovića da će zastrašivanje prijaviti policiji, ovaj je pokušao da se i fizički obračuna s njim, ali su ga vlasnik i jedan od gostiju restorana u Kovinu, u kome je do sukoba došlo, zaustavili. U saopštenju redakcije Radija BUS navodi se da je najverovatniji povod pretnji i napada izjava direktora lokalnog javnog preduzeća, emitovana u programu Radija BUS, u kojoj on odgovara na optužbe iz saopštenja Udruženja građana ”Preporod”. Milovanović je blizak ovom udruženju, koje će učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u kovinskoj opštini 5. aprila.

ANEM i NUNS ukazuju da po ko zna koji put u Srbiji izborni proces prate i pojačani pritisci na medije koji prate predizbornu kampanju. ANEM i NUNS ističu da je od izuzetne važnosti da se učesnici u političkom procesu uzdrže od svakog ponašanja kojim se ograničava sloboda javnog izražavanja i sloboda javnog informisanja i smatraju apsolutno neprihvatljivim bilo kakav  fizički ili drugi pritisak na javna glasila i zaposlene u njima.

Ponašanje elektronskih medija u vezi sa izborima i kampanjom detaljno je regulisano kako zakonima, tako i opštim obavezujućim uputstvima i preporukama Republičke radiodifuzne agencije, uz jasno i nedvosmisleno insistiranje na ravnopravnosti i nediskriminatornosti u odnosu na učesnike u izbornom procesu, ali i uz garancije uređivačke slobode i nezavisnosti u određivanju načina i obima na koji se o izbornom procesu izveštava. Republička radiodifuzna agencija vrši nadzor nad radom emitera, posebno i u odnosu na poštovanje pravila o izveštavanju o izborima i kampanji, a nadležna je i da izriče mere  u slučaju povrede navedenih pravila. Svaki pokušaj bilo kog učesnika u izborima, ili njima bliskih lica, da kroz pretnje i pritiske narušavaju uređivačke slobode ili utiču na način i obim izveštavanja o učesnicima u izbornom procesu, apsolutno je neprihvatljiv.

ANEM i NUNS iskazuju punu solidarnost sa glavnim i odgovornim urednikom Radija BUS iz Kovina, te pozivaju nadležne da preduzmu sve odgovarajuće mere, kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti sprečili.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs