Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

02. 03. 2009

ANEM, NUNS I NDNV TRAŽE DA HITNO BUDU IZABRANI NOVI ČLANOVI SAVETA REPUBLIČKE RADIO-DIFUZNE AGENCIJE

Beograd, 2.03.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju nezadovoljstvo zbog zaključaka koje je Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije doneo na sednici 26. februara 2009. godine!

Članovi Odbora su, razmatrajući informaciju o postupku izbora članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, zauzeli stav da bi postupak trebalo ponoviti, jer su ovlašćeni predlagači podneli predloge liste kandidata suprotno odredbama Zakona o radio-difuziji, te odlučili da o ovome obaveste predsednicu Narodne skupštine, nadležnu da ovlašćenim predlagačima uputi novi javni poziv za podnošenje predloga. Odbor je takođe predložio da članovi Saveta kojima je istekao mandat nastave da obavljaju svoju dužnost do izbora novih članova Saveta.

ANEM, NUNS i NDNV smatraju da su ovakvi zaključci Odbora i štetni i nezakoniti. Štetni, zato što mogu dovesti do dugotrajne blokade rada Saveta Republičke radio-difuzne agencije, a nezakoniti zato što Zakon o radio-difuziji sadrži obavezujuću normu prema kojoj po isteku mandata članovima Saveta prestaje funkcija i svako produžavanje njihovih mandata bilo bi suprotno zakonu. Isti zakon sadrži i pravila čijom bi primenom problem koji Odbor za kulturu i informisanje ne želi da reši mogao biti rešen, a da se ne izgubi još šest meseci u formiranju novih kandidatskih lista i novim pokušajima njihovog usaglašavanja.

ANEM, NUNS i NDNV podsećaju da je, u ovom trenutku, pred skupštinskim Odborom za kulturu i informisanje više lista kandidata koje su predložile nevladine organizacije i udruženja građana, kao i jedna lista koju su predložila novinarska i udruženja emitera, na kojoj su imena tri kandidata.

Zakon o radio-difuziji sadrži jasnu normu koja predviđa da se, ako postoji više lista kandidata, predloženih od nevladinih organizacija i udruženja građana, glasa o onoj koju potpiše više organizacija, to jest udruženja koja su u prethodnom periodu imala veći broj sprovedenih akcija, inicijativa i objavljenih publikacija iz oblasti kojom se pretežno bave. Odbijajući da se upusti u prebrojavanje potpisnika lista kandidata, njihovih akcija, inicijativa i publikacija, Odbor za kulturu i informisanje direktno krši zakon.

ANEM, NUNS i NDNV ističu da u zakonu nigde izričito ne piše da se o listama sa više od dva kandidata, kakva je lista kandidata novinarskih i udruženja emitera, ne može glasati. Naime, usaglašavanjem ovlašćenih predlagača došlo se do liste od tri imena. Nepomirljivi stavovi suprotstavljenih grupacija koje su predložile Maksuta Ćatovića i Slobodana Đorića, doveli su ANEM, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), čiji je kandidat Gordana Suša bila prihvatljiva obema grupacijama, u situaciju u kojoj se moglo birati između odsustva bilo kakvog usaglašenog predloga i kompromisnog rešenja da podnese kandidatsku listu sa tri imena. ANEM, NUNS i NDNV izabrali su drugu mogućnost u želji da spreče moguću blokadu Saveta Republičke radio-difuzne agencije i uvereni da je zakonodavac, kada je propisao da na kandidatskim listama obavezno budu dva imena, želeo da omogući da Narodna skupština glasa i bira između više kandidata za mesta u Savetu, a ne da isključi mogućnost glasanja o listama sa više kandidata.

ANEM, NUNS i NDNV pozivaju Odbor za kulturu i informisanje da poštuje zakon, a predsednicu Narodne skupštine da bez odlaganja objavi listu kandidata novinarskih i udruženja emitera, sa biografskim podacima za sva tri kandidata sa te liste, kao i da, nakon što se bez odlaganja, u skladu sa članom 24 stav 6 Zakona o radio-difuziji, utvrdi koja je kandidatska lista nevladinih organizacija i udruženja građana važeća, objavi tu listu sa osnovnim biografskim podacima o kandidatima, kako bi se omogućilo što hitnije glasanje o novim članovima Saveta Republičke radio-difuzne agencije.

ANEM, NUNS i NDNV pozdravljaju zaključak Odbora za kulturu i informisanje kojim se predlaže sastanak ovlašćenih predlagača sa članovima Odbora, kako bi se njihove primedbe i predlozi razmotrili pri izradi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji. ANEM, NUNS i NDNV ukazuju na to da je Ministarstvo kulture Republike Srbije već formiralo radnu grupu koja sprema predloge izmena medijskih zakona, te da je svakako važno da ta radna grupa bude upoznata i sa primedbama koje ovlašćeni predlagači imaju na način na koji Zakon o radio-difuziji reguliše postupak izbora članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije.

ANEM, NUNS i NDNV ističu da je neprihvatljivo da se izbor novih članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije odlaže do usvajanja izmena Zakona i to posebno u situaciji kada je trojici od devet članova Saveta mandat već istekao, to jest ovih dana treba da im istekne. Zato zahtevaju od nadležnih da poštuju Zakon i omoguće hitan izbor novih članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, kako bi se sprečila dugotrajna blokada rada Saveta!

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs