Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

05. 03. 2009

ANEM PROTESTUJE ZBOG OMETANJA U RADU NOVINARA RADOMANA IRIĆA IZ VRANJA

Beograd, 5.3.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje zbog sprečavanja Radomana Irića, dopisnika B92  (članice ANEM-a) iz Vranja, da izveštava sa konferencije za štampu organizovane povodom potpisivanja ugovora o opremanju Univerzitetskog sela u Beogradu.

Ministar prosvete, Žarko Obradović, potpisao je 3. marta u Vranju ugovor sa „Simpo lajn“, zavisnim preduzećem Kompanije Simpo, o opremanju Univerzitetskog sela, vredan više od 500 miliona dinara, a konferenciji za novinare, organizovanoj tim povodom, prisustvovao je, pored ministra Obradovića i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Obezbeđenje Kompanije Simpo prvobitno nije pustilo novinara Radomana Irića da uđe na konferenciju, već mu je, tek nakon intervencije člana kabineta potpredsednika Vlade Božidara Đelića, dozvolilo da prisustvuje konferenciji.

ANEM ukazuje da državni organi posebno imaju obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila, a da niko, pa ni privatna kompanija, nema pravo, da zloupotrebom privatnih ovlašćenja i selektivnim propuštanjem novinara na konferencije za štampu, ograniči slobodan protok ideja, informacija i mišljenja.

Sve ovo dobija na značaju kada se ima u vidu da se u konkretnom slučaju radi o zaključivanju ugovora sa državom, o kome javnost ima pravo da bude informisana, te je postupanje obezbeđenja Kompanije Simpo, koje je selektivno propuštalo novinare na konferenciju, apsolutno neprihvatljivo.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs