Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 03. 2009

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPADE NA EKIPU “STUDIJA B” I SNIMATELJA RTS-a

Beograd, 25.3.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napad na ekipu beogradske televizije “Studio B” i snimatelja RTS-a koji su pratili protest desničarskih organizacija povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja, održan u utorak, 24.03.2009, u Beogradu.

Novinar "Studija B", Igor Košut, izjavio je da su snimatelja Miloša Petrovića, asistenta Aleksandra Bombeka i njega, vređali i fizički napala trojica mladića u centru Beograda. Bombek je, nakon što je na pitanje jednog od mladića odgovorio kojoj televiziji pripadaju, dobio nekoliko udaraca u stomak, a udarce je dobio i snimatelj Miloš Petrović u gužvi koja je usledila, nakon što se napadačima pridružilo još nekoliko lica. U pokušaju da otmu opremu, napadači su polomili i delovi televizijske opreme. I snimatelja RTS-a su napala i udarila dvojica mladića, kada je ekipa prolazila kroz masu i napuštala skup na Trgu Republike

ANEM ukazuje da se, već po pravilu, skupovi ekstremnih desničarskih organizacija u Beogradu, bez obzira na povod kojim se organizuju, pretvaraju u sistematske akcije zastrašivanja novinarskih i snimateljskih ekipa i ućutkivanja medija radi kreiranja atmosfere straha, u kojoj bi mediji bili onemogućeni da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa.

ANEM  iskazuje svoju bezrezervnu solidarnost sa svima koji su izloženi pretnjama i napadima zato što se bave medijskim poslom i poziva nadležne da svaki slučaj napada na novinare i njihove ekipe istraže, da o rezultatima istrage obaveste javnost, a pred lice pravde izvedu, ne samo neposredne izvršioce, već i organizatore i podstrekače sistematskog zastrašivanja medija i gušenja slobode izražavanja.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs