25. 03. 2009

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPADE NA EKIPU “STUDIJA B” I SNIMATELJA RTS-a

Beograd, 25.3.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napad na ekipu beogradske televizije “Studio B” i snimatelja RTS-a koji su pratili protest desničarskih organizacija povodom desetogodišnjice NATO bombardovanja, održan u utorak, 24.03.2009, u Beogradu.

Novinar "Studija B", Igor Košut, izjavio je da su snimatelja Miloša Petrovića, asistenta Aleksandra Bombeka i njega, vređali i fizički napala trojica mladića u centru Beograda. Bombek je, nakon što je na pitanje jednog od mladića odgovorio kojoj televiziji pripadaju, dobio nekoliko udaraca u stomak, a udarce je dobio i snimatelj Miloš Petrović u gužvi koja je usledila, nakon što se napadačima pridružilo još nekoliko lica. U pokušaju da otmu opremu, napadači su polomili i delovi televizijske opreme. I snimatelja RTS-a su napala i udarila dvojica mladića, kada je ekipa prolazila kroz masu i napuštala skup na Trgu Republike

ANEM ukazuje da se, već po pravilu, skupovi ekstremnih desničarskih organizacija u Beogradu, bez obzira na povod kojim se organizuju, pretvaraju u sistematske akcije zastrašivanja novinarskih i snimateljskih ekipa i ućutkivanja medija radi kreiranja atmosfere straha, u kojoj bi mediji bili onemogućeni da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa.

ANEM  iskazuje svoju bezrezervnu solidarnost sa svima koji su izloženi pretnjama i napadima zato što se bave medijskim poslom i poziva nadležne da svaki slučaj napada na novinare i njihove ekipe istraže, da o rezultatima istrage obaveste javnost, a pred lice pravde izvedu, ne samo neposredne izvršioce, već i organizatore i podstrekače sistematskog zastrašivanja medija i gušenja slobode izražavanja.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković