Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 05. 2009

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres: IZMENAMA PORESKIH ZAKONA DRAMATIČNO OTEŽAN POLOŽAJ MEDIJA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija ”Lokal press”, ocenjuju da je nedavno usvojenim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, drastično otežan položaj medija u Srbiji.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila krajem aprila, prepolovljeni su, a u velikom broju slučajeva i  potpuno ukinuti, normirani troškovi koji se priznaju kao odbici od poreske osnovice prilikom isplate honorara autorima i nosiocima srodnih prava. Navedene izmene imaju posebno nepovoljan uticaj na medijske kuće, koje po prirodi svog posla zaključuju znatan broj autorskih ugovora, ali i na brojne samostalne novinare i druge autore i honorarne saradnike novina, radio i televizijskih stanica i nezavisnih produkcija, koji i inače dobijaju izuzetno skromne naknade, često i sa velikim zakašnjenjem.

Ono što posebno iznenađuje jeste činjenica da izmene Zakona o porezu na dohodak građana koje je inicirala Vlada Republike Srbije, koincidiraju sa akcijama koje Ministarstvo kulture Republike Srbije vodi na usvajanju seta kriznih mera za pomoć medijskom sektoru u prevazilaženju efekata svetske ekonomske krize. Još jednom se pokazalo da odsustvo sveobuhvatne strategije razvoja medijskog sektora rezultira parcijalnim i kontradiktornim merama, od kojih niko neće imati koristi. Ovakve mere nužno rezultiraju daljim gubitkom poverenja u Vladu i iskrenost njenih namera da položaj medija poboljša.

Umanjenjem, odnosno potpunim ukidanjem normiranih troškova kod autorskih ugovora, budžet se neće, a posebno ne značajno, popuniti, dok će, sa druge strane, realno i znatno viša poreska opterećenja obesmisliti sve mere koje su medijske kuće već preuzele u cilju racionalizacije sopstvenog poslovanja, kao načina prevazilaženja efekata krize.

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres zahtevaju od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da bez odlaganja preispitaju negativne efekte poslednjih izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana, te da opterećenja u odnosu na prihode od autorskih naknada koja su, posebno u odnosu na medije, postala neodrživa, kao kontraproduktivna, vrate na prethodni nivo.
 
NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres

 


 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs