Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 05. 2009

ANEM APELUJE NA SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE DA NE USVOJI PREDLOŽENI ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADIODIFUZIJI

Beograd, 20.5.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da ne usvoji Zakon o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji, koji je predložila grupa od 121 narodnog poslanika!

Predloženim izmenama ovlašćuje se skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, da u slučaju većeg broja kandidatskih lista nevladinih organizacija, kao i većeg broja kandidatskih lista udruženja radiodifuznih javnih glasila, novinara, filmskih i dramskih umetnika i kompozitora, kao i u slučaju kandidatskih lista sa više od dva kandidata, izvrši prethodnu selekciju kandidata. Pri navedenom, Odbor za kulturu i informisanje nije vezan nikakvim kriterijumima za predselekciju. Predloženim izmenama briše se čak i odredba važećeg Zakona o radiodifuziji, na osnovu koje se, u slučaju većeg broja kandidatskih lista nevladinih organizacija, važećom smatra lista koju je potpisao veći broj organizacija koje su u prethodnom periodu imala veći broj sprovedenih akcija, inicijativa i objavljenih publikacija.

Na navedeni način kreira se mogućnost da različiti centri političke ili finansijske moći, instruiraju neku nevladinu organizaciju ili profesionalno udruženje, što im se dodatno olakšava činjenicom da ta organizacija ili udruženje ne mora imati ni respektabilno članstvo, niti uopšte biti aktivna, već samo formalno registrovana, da predloži podobne kandidate i opstruira postizanje dogovora. U opisanoj situaciji, Odbor za kulturu i informisanje bi, u svemu, u skladu sa izmenama zakona koje grupa od 121 poslanika sada predlaže, mogao da izabere kandidate fantomskih, neaktivnih organizacija, ignorišući autentične kandidate i civilnog sektora i struke.

Posebno zabrinjava činjenica da su ovakve izmene predložene bez konsultacija sa ovlašćenim predlagačima. ANEM podseća da su se svi predstavnici profesionalnih medijskih udruženja i nevladinih organizacija, na sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije, održanoj 18. marta ove godine, izjasnili protiv zaključka Odbora o potrebi izmena članova zakona koji regulišu izbor članova Saveta RRA, u trenutku dok je taj izbor u toku.

Predloženim izmenama zakona, obesmišljava se ulogu ovlašćenih predlagača u postupku kandidovanja za članstvo u Savetu, te abolira odgovornosti skupština i skupštinski odbor za nezakonito zaustavljanje izbora nekog od već predloženih kandidata za članove Saveta RRA!

ANEM ukazuje da, nakon što je iz struke u više navrata ukazano da ni po važećem tekstu Zakona o radiodifuziji ne postoje nikakve smetnje za izbor novih članova na upražnjena mesta u Savetu, sada postaje sasvim jasno da je namera predlagača jedino da obezbede mehanizme kontrole procesa kandidovanja, odnosno da isključe i samu mogućnost da kandidati civilnog sektora i struke budu ličnosti koje vlastima ne bi bile po volji.

Predsednik ANEM-a,
Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs