Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

17. 06. 2009

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE PISANJE „KURIRA“ I GRUBO KRŠENJE PRAVA MALOLETNOG LICA

Beograd, 17.06.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), najoštrije protestuje povodom objavljivanja teksta ”Oljin sin narkodiler” u dnevnom listu Kurir, u broju od utorka 16. juna ove godine, kojim je Kurir, jednom maloletnom licu, učinivši ga pri tom apsolutno prepoznatljivim, presudio da je izvršilac krivičnog dela! Takodje, ANEM protestuje i  povodom pokušaja istog lista, u broju od srede 17. juna, da relativizuje odgovornost svojih urednika, novinara i osnivača, uz pozivanje na ustavom zajamčenu slobodu izražavanja!

U konkretnom slučaju, propisi su potpuno jasni. Sloboda izražavanja povlači za sobom dužnosti i odgovornosti, te je nužno podvrgnuta ograničenjima propisanim zakonom i neophodnim u demokratskom društvu, između ostalog, u interesu, zaštite prava drugih. Zakon o javnom informisanju propisuje jedno takvo ograničenje, vodeći računa o interesu zaštite prava dece, tako što izričito zabranjuje da se maloletnik učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes!

Pozivajući se, u broju od srede 17. juna, na pravo roditelja, čije je dete učinjeno prepoznatljivim u informaciji podesnoj da povredi njegovo pravo ili interes, da traže naknadu štete u parničnom postupku, ili da dokazuju da objavljeno nije istina, te svodeći problem najgrubljeg kršenja prava dece na pojedinačan slučaj i uobičajeno curenje informacija iz policije u kafanskim razgovorima, Kurir zanemaruje odredbe važećih propisa. Postojećim propisima je jasno utvrdjeno da se bez dozvole suda ne sme objaviti tok postupka prema maloletniku, pa čak ni odluka donesena u tom postupku, a da se ni u onom slučaju u kome postoji dozvola suda, ne smeju navesti ime maloletnika i drugi podaci na osnovu kojih bi se moglo zaključiti o kome je reč.

ANEM ukazuje da je posao policije da pruža zaštitu prava i sloboda svima, pa samim tim i maloletnim licima, a ne da pronosi tračeve u kafanskim razgovorima, kao što je i dužnost medija da informiše javnost o stvarima o kojima javnost ima interes da zna, a ne da na osnovu kafanskih tračeva stavlja decu na stub srama, tražeći nakon toga od roditelja da u sudskom postupku dokazuju da taj trač nije istina.

ANEM pozdravlja odluku Ministarstva kulture da protiv odgovornog urednika Kurira pokrene prekršajni postupak u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju! Istovremeno, ANEM od Ministarstva unutrašnjih poslova traži da preduzme odgovarajuće mere kako bi se utvrdilo da li je u konkretnom slučaju bilo propusta u radu policije, ali, i što je još važnije, kako bi se u budućnosti sprečilo da policija u vršenju svojih nadležnosti krši prava dece. ANEM takođe traži širu društvenu akciju i maksimalno angažovanje svih nadležnih organa, medijskih i profesionalnih organizacija, organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i posebno prava dece, kako bi propisi koji štite prava dece u srpskom društvu prestali da budu mrtvo slovo na papiru i kako više nikada ignorisanje zakona ne bi dovelo do stavljanja dece na stub srama iz bilo kojih razloga.

ANEM  izražava svoju punu solidarnost sa porodicom novinarke Olje Bećković, ali i sa svom decom i svim porodicama čija se prava, mimo elementarnih civilizacijskih normi, novinarskih i medijskih kodeksa i važećih zakona u zemlji, krše u medijima.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs