Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

19. 06. 2009

ANEM OSUĐUJE NAPADE NA B92 I NOVINARKU OLJU BEĆKOVIĆ

Beograd, 19.06.2009.  - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napade na članicu ANEM-a, Televiziju B92 i Olju Bećković, urednicu i voditeljku emisije „Utisak nedelje“ koja se emituje na toj stanici.

U noći između srede i četvrtka, na zgradu B92 nepoznata lica bacila su upaljenu baklju, a na automobilu Olje Bećković parkiranom ispred zgade u kojoj stanuje sa sinom, isečene su gume. Navedene napade, B92 je ocenila kao nastavak hajke koju protiv Olje Bećković i ove medijske kuće,  već puna četiri dana, vodi dnevni list „Kurir“.

Podsetimo, „Kurir“ je 16. juna, kršeći zakonsku zabranu da maloletnika učini prepoznatljivim u informaciji podesnoj da povredi njihovo pravo ili interes, optužio petnaestogodišnjeg sina novinarke Olje Bećković da je narkodiler, a u narednim danima je nastavio sa napadima na Olju Bećković i njenu porodicu. “Kurir” je ujedno, napadao i medijsku kuću B92, pokušavajući da marketinške ugovore koje ta kuća ima sa Naftnom industrijom Srbije, predstavi kao donacije kojima se obezbeđivala pristrasnost u izveštavanju televizije B92 o navodnim malverzacijama u tom preduzeću.

Ministarstvo kulture Srbije podnelo je prekršajnu prijavu protiv Kurira zbog povrede prava maloletnika, a B92 je najavila da će protiv “Kurira” podneti tužbu za klevetu.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa napadnutim kolegama sa B92 i pridružuje se apelu ove medijske kuće nadležnim organima da spreče linč i nasilje, kojima su novinari i njihove porodice izloženi.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs