Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 06. 2009

ANEM POZIVA NA HITNO SPROVOĐENJE INTERVENTNIH MERA VLADE ZA POMOĆ MEDIJIMA I ZAHTEVA NASTAVAK RADA NA POBOLJŠANJU POLOŽAJA EMITERA

Beograd, 30.06.2009.- Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), pozdravlja interventne mere Vlade za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize, kao i pokazanu spremnost regulatornih agencija i kolektivnih organizacija za sniženja naknada, koje im emiteri plaćaju. Istovremeno, ANEM traži od svih nadležnih, da obezbede što hitniju realizaciju usvojenih mera i smanjenje naknada,  čime bi pokazali istinsku volju da zaštite medije i spreče njihovo propadanje, zbog ugrožavajućih efekata finansijske krize.

Alarmiran informacijama od svojih stanica o izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, koja ugrožava njihov opstanak, ANEM je, od početka ove godine, nastojao da svojim javnim nastupima skrene pažnju medijske javnosti i nadležnih državnih organa, na težak položaj u  kojem su se našli mediji, kao i na neophodnost preduzimanja hitnih mera za opstanak medija. Kao rezultat ovih ANEMovih aktivnosti i zahteva i ostalih medijskih udruženja, formirane su radne grupe u okviru Ministarstva kulture, na čiju inicijativu je Vlada Republike Srbije donela Zaključak o usvajanju interventnih mera za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize. Paralelno s tim, ANEM je pregovarao sa regulatornim agencijama i kolektivnim organizacijama o smanjenju naknada i stimulativnim merama za poboljšanje položaja elektronskih medija. Tako je ANEM, 26. i 28. maja ove godine, organizovao dva okrugla stola, na kojima su emiteri razgovarali o smanjenju naknada sa predstavnicima Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), kao i o realnijim, nižim naknadama, koje emiteri plaćaju kolektivnim organizacijama, sa predstavnicima SOKOJ-a i OFPS-a. Ovi okrugli stolovi, kojima su pored predstavnika ANEM-a, prisustvovali i predstavnici NUNS-a, kao i zvaničnici svih nadležnih ministarstava, Ministarstva kulture, Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, kao i Zavoda za intelektualnu svojinu, uz predstavnike međunarodnih organizacija,  USAID-a, IREX-a, Misije OEBSa u Srbiji i kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, pokazali su spremnost svih zainteresovanih strana za pronalaženje rešenja, koje bi težilo postizanju povoljnijeg okruženja za funkcionisanje  medija u uslovima krize.

ANEM je, na jučerašnjoj press konferenciji, zajedno sa predstavnicima regulatornih tela i kolektivne organizacije, OFPSa, obavestio javnost o rezultatima međusobnih pregovora o smanjenju naknada i stimulativnim merama za pomoć emiterima, vođenim u protekla dva meseca. Upravni odbor OFPS-a je, setom stimulativnih mera, izašao u susret zahtevima emitera, a prihvatio i dalje razgovore na temu sniženja tarifa i time pokazao da je pravilno razumeo trenutni položaj elektronskih medija. Republička radiodifuzna agencija je izmenama svog Pravilnika, omogućila sniženje naknada za emitovanje, većini emitera. Republička Agencija za telekomunikacije je najavile određene stimulativne mere i izmene svog Pravilnika kojima bi trebalo da bude smanjena visina naknada za emitere.

ANEM podržava najavljeno sniženje naknada RRA i traži njegovu brzu realizaciju, uz nastavak rada na sistemskom rešenju ovog pitanja. ANEM poziva i RATEL da, bez odlaganja, snizi naknade emiterima, kao što je najavio. ANEM će nastaviti da se zalaže za svođenje visine naknada regulatornih agencija na funkciju obezbeđivanja njihove finansijske nezavisnosti i pokrivanja troškova regulacije, čime bi se kreiralo povoljnije okruženje za rad medija.
 
ANEM podržava i stimulativne mere OFPSa, ali istovremeno poziva obe kolektivne organizacije na hitno sporazumno rešavanje pitanja visine njihovih tarifa.

ANEM ujedno ističe da je sniženje naknada, samo prvi korak za očuvanje medijskog sistema, koji je ozbiljno ugrožen efektima finansijske krize i traži od Vlade i svih nadležnih da zajedno rade na daljim merama, koje će biti realna podrška medijima i doprineti poboljšanju njihovog položaja. ANEM će nastaviti svoja zalaganja za redefinisanje medijske politike u zemlji, uz puno uvažavanje značaja medija za razvoj demokratskog društva.i svojim konkretnim predlozima će aktivno učestvovati u daljim sistemskim izmenama pravnog okvira za funkcionisanje elektronskih medija u zemlji, koje će garantovati slobodu, profesionalizam i nezavisnosti radiodifuznih medija, racionalno korišćenje radiofrekvencijskog spektra i pospešivanje medijskog pluralizma.
 

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs