Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 07. 2009

JOŠ JEDAN UDAR NA NEZAVISNOST MEDIJA

Beograd, 09.07.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom odluke Vlade Republike Srbije da usvoji Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, te ukazuje da bi se usvajanjem predloženog teksta i u Parlamentu, dodatno urušio pravni okvir za delovanje medija u Srbiji.

Predlogom zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji, predlaže se da nacionalni saveti nacionalnih manjina osnivaju ustanove i privredna društva za obavljanje novinsko-izdavačke i radio-televizijske delatnosti i vrše prava i obaveze osnivača javnih glasila. Predlogom se takođe predviđa da Republika, pokrajina ili lokalne samouprave mogu preneti osnivačka prava na postojećim javnim medijima na nacionalne savete, uz garancije nastavka njihovog budžetskog finasiranja.

ANEM je još jednom ukazao da ne može prihvatiti tezu da se dostignuti nivo manjinskih prava, i to posebno prava na informisanje na manjinskim jezicima, može braniti zadržavanjem državnog, odnosno kreiranjem nekog novog, paradržavnog vlasništva i s njim nužno povezane vlasničke kontrole nad medijima.

ANEM će nastaviti da insistira na primeni odredbi važećeg Zakonom o javnom informisanju, u skladu sa kojima osnivači javnog glasila, osim u slučaju javnog radiodifuznog servisa, ne mogu biti država i teritorijalna autonomija, kao ni pravna lica koja su u pretežnom delu u državnoj svojini ili koja se u celini ili pretežnim delom finansiraju iz javnih prihoda. ANEM će nastaviti da insistira i na privatizaciji preostalih lokalnih javnih medija, kako onih koji na srpskom jeziku, tako i manjinskih, kao i na obezbeđivanju nediskrimantornih mehanizama državne podrške medijima na manjinskim jezicima, na način koji neće dirati u njihovu nezavisnost i autonomnost.


Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs