Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 07. 2009

ANEM POZIVA VLADU DA RAZMOTRI OPRAVDANOST REŠENJA IZ PREDLOGA IZMENA ZAKONA O INFORMISANJU

Beograd, 13.07.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izražava žaljenje zbog načina na koji se pristupa izmenama medijskih zakona u Srbiji. ANEM podseća da je pre tek nešto više od mesec dana, bez prethodne javne rasprave, Narodna skupština, na predlog grupe poslanika vladajuće koalicije, promenila Zakon o radiodifuziji, omogućivši Skupštinskom odboru za kulturu i informisanje da potpuno arbitrarno vrši predselekciju kandidata civilnog i medijskog sektora za članove Saveta RRA. Sada se u skupštinskoj proceduri nalaze i Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kojim se protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji, Nacionalnim savetima daje pravo da osnivaju medije koji će se finansirati iz javnih prihoda, kao i izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, koje kao i ranije izmene Zakona o radiodifuziji, nisu prošle javnu raspravu.

ANEM izražava razumevanje za potrebu države da regulatorno interveniše u situaciji kada se u javnosti sve otvorenije govori o plaćenim kampanjama koje se vode kroz prividno informativne sadržaje u medijima, i kada pojedini štampani mediji nastavljaju da izlaze uprkos dugotrajnim blokadama računa i brojnim neplaćenim dugovanjima, kako po osnovu poreza, tako i po osnovu pravosnažnih presuda za klevete i naknadu štete po osnovu povrede prava drugih. Nesporno je da su se mehanizmi samoregulacije medijskih i novinarskih asocijacija pokazali kao nedorasli da se nose sa svakodnevnim i grubim narušavanjima profesionalnih standarda na medijskoj sceni. ANEM, međutim, mora da ukaže, da je rešenja trebalo tražiti u poreskim i krivičnim propisima, kao i da neka od rešenja, koja Vlada nudi u svom predlogu izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, promašuju cilj i objektivno predstavljaju opasnost po slobodu izražavanja u Srbiji.

ANEM ukazuje da, u Vladinom predlogu izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, smatra neprihvatljivim da se kazne za povredu pretpostavke nevinosti vezuju isključivo za vrednost prodatog oglasnog prostora, odnosno za vrednost prodatog tiraža i oglasnog prostora za štampane medije, bez uzimanja u obzir okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, pa čak i bez uzimanja u obzir težine kažnjivog dela za koje se neko lice proglašava odgovornim pre odluke suda ili drugog nadležnog organa. Ovo će nužno, ako takvo rešenje bude usvojeno, dovesti do nesrazmere između ograničenja slobode izražavanja i cilja koje se tim ograničenjem želi postići. ANEM dalje ističe da smatra krajnje neprimerenim sedmostruko više kazne za iste povrede, u slučaju kada se one vrše u informativnim emisijama elektronskih medija, te ukazuje da će, ako takvo rešenje bude usvojeno, ono nužno imati odvraćajući efekat na slobodu izražavanja, i za svoj rezultat imati smanjivanje udela informativnih sadržaja na programima srpskih radio i TV stanica, na uštrb, po medij manje rizičnih, zabavnih sadržaja.

ANEM poziva Vladu Republike Srbije da još jednom razmotri opravdanost pojedinih rešenja iz njenog predloga izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, te da uvaži osnovane primedbe iz novinarskih i medijskih asocijacija koje na takva rešenja stižu.


Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs