Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

05. 10. 2009

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE BOMBAŠKI NAPAD NA RTV “PINK”

Beograd, 05.10.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje bombaški napad na Radio televiziju Pink do koga je došlo u noći između subote i nedelje (04.10.09.).

Policija je potvrdila da su dva nepoznata napadača, sa motora u pokretu, bacila ručnu bombu na glavni ulaz RTV Pink. Ulazna vrata zgrade potpuno su uništena, ali u napadu, srećom, nije bilo povređenih. Urednica informativnog programa TV Pink, Tanja Jordović, izjavila je da se pretpostavlja da je bačena bomba epilog spora oko parkinga, te da uzrok nije u uređivačkoj politici ove medijske kuće.

ANEM ukazuje da bačena bomba na RTV Pink, bez obzira na motive koji iza tog divljačkog čina stoje, predstavlja ne samo nastavak talasa nasilja koji je zahvatio Beograd poslednjih nedelja, već i brojnih napada na medijske kuće, njihovu opremu i novinare, koji su tokom prethodnih godina ostali nerazjašnjeni, a njihovi počinioci nesankcionisani. ANEM podseća da je pre manje od četiri meseca, na ulaz jedne druge medijske kuće sa nacionalnom dozvolom, članice ANEMa - RTV B92, bačena zapaljena baklja, a da počinioci tog napada do danas nisu otkriveni. ANEM ukazuje da sporost nadležnih i u otkrivanju odgovornih i u njihovom adekvatnom procesuiranju, rezultira ponavljanjem napada u još drastičnijoj formi.

ANEM podseća da i dalje nisu otkriveni odgovorni za ranije bombaške napade, kao što je onaj na novinara Dejana Anastasijevića 2007. godine, ili za podmetanje bombe, koja srećom nije eksplodirala, pod reportažna kola Televizije B92 u Raškoj, 2004. godine. Činjenica da napadi na medije i novinare, pa čak i njihova ubistva, ostaju nerazjašnjeni po osam, deset i više godina, kao u slučaju Milana Pantića, Slavka Ćuruvije ili Dade Vujasinović, kao i sporost pravde kad počinioci ipak budu otkriveni, kreirali su klimu u kojoj su napadači na RTV Pink nisu zazirali ni od kamera na zgradi medijske kuće i u njenoj neposrednoj okolini.

ANEM ukazuje da, bez obzira na motive koji stoje iza napada, napad sam po sebi stvara dodatni osećaj nesigurnosti kod medija i medijskih poslenika, podoban da ih omete u obavljanju njihovog posla, te kao takav predstavlja faktor ograničavanja slobode javnog informisanja i slobode izražavanja.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa RTV Pink i zaposlenima u toj medijskoj kući i zahteva od nadležnih da bez odlaganja sprovedu detaljnu istragu, otkriju napadače i izvedu ih pred lice pravde.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs