Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

07. 12. 2009

ANEM TRAŽI OD NADLEŽNIH ORGANA DA NOVINARIMA B92 PRUŽE ZAŠTITU I OMOGUĆE NORMALNE USLOVE ZA RAD

Beograd, 7.12.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom novih napada na članicu ANEM-a RTV B92, pretnji autorima emisije Insajder Televizije B92 i novinarima ove medijske kuće. ANEM traži od nadležnih državnih organa zaštitu ugroženih novinara i hitnu i efikasnu akciju na otkrivanju i procesuiranju svih onih koji prete autorki "Insajdera" Brankici Stanković i njenom timu, kao i javno saopštavanje rezultata istrage u najkraćem roku.

Do pretnji silovanjem, klanjem, ubistvom, došlo je nakon emitovanja emisije pod naslovom "(Ne)moć države" u prošli četvrtak, o vođama ekstremnih navijačkih grupa čiju je zabranu nedavno zahtevao republički javni tužilac. U emisiji Televizije B92 javnost je upoznata sa sadržajem preko sto prijava, do kojih je B92 došla po zakonu o dostupnosti informacija, a koje je protiv vođa navijačkih grupa policija podnosila poslednjih godina, i po kojima, po pravilu nije dolazilo do pravnosnažnih presuda.

Činjenica da je predsednik Republike Boris Tadić poručio da država neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca i da je preduzela sve mere zaštite novinara, kao i da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete, nisu za sada dale rezultate. Pretnje novinarima postale su samo brutalnije, vulgarnije i primitivnije. Pretnje se šalju preko društvenih grupa na Internetu, ali i ispisuju na zgradama u kojima novinari žive i na drugim mestima u Beogradu.

ANEM podseća da su zaposleni na B92 izloženi kontinuiranim pritiscima već gotovo dve godine, da je sve to vreme zgrada u kojoj rade, a često i pojedini novinari, pod fizičkim obezbeđenjem policije. B92 je zbog svog zalaganja za slobodu izražavanja, demokratizaciju društva, vladavinu prava i efikasan rad institucija, bila na udaru napada tokom svake incidentne situacije u Beogradu i Srbiji. Do pritisaka je dolazilo i tokom nereda u Beogradu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, i tokom protesta povodom hapšenja Radovana Karadžića, kada je snimatelj TV B92 teško povređen, i u vreme zakazivanja i neodržavanja Parade ponosa usled pretnji ekstremnih grupa, ali i tokom nedavne serije napada na strance i brutalnog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda, za koje ubistvo se postupak vodi upravo protiv članova jedne ekstremne navijačke grupe.

ANEM izražava punu solidarnost sa kolegama sa B92 i poziva nadležne u Srbiji da, u interesu demokratizacije društva i zaštite slobode izražavanja, omoguće normalne uslove za rad B 92  i svih ostalih medija u Srbiji. Ovi uslovi moraju podrazumevati i pravo da se o stvarima od javnog interesa informiše bez straha za svoj život i život svojih najbližih. ANEM ističe da su, osim izjava koje su prethodnih dana davali najviši državni zvaničnici, neophodne i konkretne akcije kako bi se nasilje zaustavilo i sprečilo, te traži od nadležnih organa da pokažu svoju sposobnost da se izbore sa nosiocima takvog ponašanja.

Predsednik ANEMa,

Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs