Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 04. 2010

ANEM, NUNS i NDNV OSUĐUJU PRITISKE NA TV JEDINSTVO IZ NOVOG PAZARA

Beograd, 21.04.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestuju povodom pritisaka na članicu ANEMa, TV Jedinstvo iz Novog Pazara. Do pritisaka je došlo nakon što su mediji početkom aprila objavili da na osnovu presude Trgovinskog suda u Kraljevu, novopazarska gradska uprava treba da plati TV Jedinstvu skoro četiri miliona dinara. Sud u Kraljevu ovakvu odluku doneo je zbog nepoštovanja ugovora zaključenog sa Televizijom Jedinstvo, kojim je ovoj medijskoj kući bio opredeljen iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti mesečno, za praćenje aktivnosti gradonačelnika, gradskih službi, ustanova i preduzeća. Mediji su preneli da je gradsko pravobranilaštvo u Novom Pazaru uložilo žalbu na presudu, a da je gradonačelnik Meho Mahmutović odlučio da raskine ugovor, zaključen u decembru 2008. godine.

ANEM, NUNS i NDNV ukazuju da je Zakonom o lokalnoj samoupravi utvrđeno da su jedinice lokalne samouprave i dužne i nadležne da se staraju o javnom informisanju od lokalnog značaja i da obezbeđuju uslove za takvo informisanje. Činjenica da je grad Novi Pazar istovremeno i osnivač Javnog preduzeća za informisanje, koje takođe ima regionalnu dozvolu Republičke agencije za radiodifuziju i emituje pod imenom Regionalna TV Novi Pazar, ne oslobađa gradske vlasti zakonom utvrđene obaveze da se staraju o javnom informisanju od lokalnog značaja i mimo medijske kuće u svom vlasništvu, te da obezbeđuju uslove za takvo informisanje i posredstvom komercijalnih medija. Sve ovo posebno važi u slučaju članice ANEM-a, Televizije Jedinstvo, koja svojim rejtingom i udelom u gledanosti na području Novog Pazara, objektivno jeste vodeći elektronski medij u ovom gradu.

ANEM, NUNS i NDNV ukazuju da razlog za posebnu zabrinutost predstavlja i činjenica da je povod da gradske vlasti prestanu sa izmirivanjem svojih obaveza prema TV Jedinstvu, te da na kraju i raskinu ugovor kojom su ovoj stanici bila opredeljena sredstva za informisanje od lokalnog značaja, po svemu sudeći politički, odnosno pokušaj da se utiče na uređivačku politiku, način izveštavanja i izbor tema i sagovornika koji će se pratiti. ANEM, NUNS i NDNV ističu da je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, informisanje u Srbiji slobodno i u interesu javnosti, te da niko, pa ni lokalne vlasti u Novom Pazaru, ne smeju ni na koji način da ograničavaju ovu slobodu. Izvršavanje obaveza koje lokalne samouprave imaju u skladu sa Zakonom, mora se vršiti u interesu javnosti i ne sme se zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe. Činjenica da je ugovor sa Televizijom Jedinstvo iz Novog Pazara krajem 2008. godine u funkciji gradonačelnika potpisao Mirsad Đerlek, koji je razrešen te dužnosti u septembru 2009. godine, kao i činjenica da je članica ANEM-a potražila sudsku zaštitu zbog nepoštovanja ugovora od strane lokalnih vlasti, ne mogu biti osnov za raskid ugovora sve dok TV Jedinstvo profesionalno izvršava obaveze koje je na sebe preuzela.

ANEM, NUNS i NDNV izražavaju svoju punu solidarnost sa novinarima i urednicima članice ANEMa, TV Jedinstvo, i ponavljaju svoje insistiranje da se sufinansiranje javnog informisanja iz budžetskih sredstava mora regulisati na način koji će onemogućiti zloupotrebe i uslovljavanja uplata zahtevima za favorizovanje aktuelnih vlasti i za odstupanje od važećih novinarskih kodeksa i principa nezavisnog izveštavanja.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs