Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 05. 2010

ANEM ZAHTEVA IMENOVANJE DIREKTORA JP EMISIONA TEHNIKA I VEZE

Beograd, 24.05.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju zahteva od Vlade Republike Srbije da bez daljih odlaganja imenuje direktora JP Emisiona tehnika i veze, čime bi se otkočile u ovom trenutku blokirane pripreme za predstojeću digitalizaciju televizijskog emitovanja.

ANEM podseća da je Vlada 2. jula 2009. godine usvojila Strategiju za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji, te da je jedna od osnovnih postavki ove Strategije i njene realizacije u okvirima predviđenih rokova, izdvajanje emisionog sistema iz RTS-a u novo, javno preduzeće, i puna operativnost takvog preduzeća kome je namenjena uloga budućeg operatora mreže i multipleksa.

JP Emisiona tehnika i veze osnovano je krajem prošle godine, ali sve dok je imenovani direktor u v.d. statusu i sa ograničenim ovlašćenjima, ovo preduzeće ne može u punoj meri doprineti pripremama za digitalizaciju, niti koristiti već opredeljena sredstva iz predpristupnih fondova EU za ovu namenu. Nepostojanje funkcionalnog operatora i partnera u pripremama za digitalizaciju, i televizijske stanice dovodi u situaciju da ne mogu da planiraju svoje obaveze u procesu tranzicije.

ANEM je 20. maja 2010. godine održao radionicu za svoje članice na temu predstojeće digitalizacije i njenih implikacija na lokalne i regionalne emitere, kako bi ih upoznao sa obavezama, ali i novim mogućnostima koje digitalizacija televizijskog emitovanja za njih otvara. Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, regulatornih tela (Republičke radiodifuzne agencije i Republičke agencije za telekomunikacije) i JP Emisiona tehnika i veze.

Zajednički zaključak radionice je da se u implementaciji akcionog plana uz Strategiju digitalizacije već kasni, ali da su rokovi predviđeni tim aktom, uključujući i 4. april 2012. godine, kao predviđeni datum konačnog gašenja analogne predajničke mreže, i dalje ostvarivi, isključivo pod uslovom da se bez odlaganja ostvari puna operativnost JP Emisiona tehnika i veze, odnosno drugim rečima da Vlada imenuje direktora ovog javnog preduzeća sa punim ovlašćenjima.

ANEM stoga apeluje na Vladu Republike Srbije, da ovo imenovanje izvrši bez odlaganja, u interesu očuvanja medijske scene u Srbiji, ali i zaštite prava građana da, i nakon izvršene digitalne tranzicije u zemljama u okruženju, nastave da slobodno i neometano digitalnim signalima iz okruženja, primaju informacije o stvarima o kojima imaju i interes, i pravo, da budu obavešteni.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs