Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 07. 2010

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPAD NA TEOFILA PANČIĆA

Beograd, 25.07.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom brutalnog napada na kolumnistu nedeljnika "Vreme", novinara Teofila Pančića koji se dogodio sinoć u gradskom autobusu u Zemunu.

ANEM očekuje odlučnu reakciju nadležnih državnih organa koji moraju hitno i efikasno pronaći i procesuirati počinioce ovog napada na Teofila Pančića koji je zadobio kontuzije glave i ruke. Nažalost, ovaj napad predstavlja kontinuitet napada na novinarsku profesiju i predstavnike medija u našoj zemlji.

Dodatno zastrašuje činjenica da nijedno ubistvo novinara do sada nije otkriveno, a svedoci smo retkih i sporadičnih slučajeva pronalaženja napadača na medijske poslenike, kao i njihovog kasnije odgovarajućeg zakonskog procesuiranja.

Odsustvo odgovarajućih reakcija pravne države i stvaranje atmosfere straha dodatno ohrabruju potencijalne napadače. Nažalost, sinoć je meta bio Teofil Pančić koji je poznat kao slobodumni intelektualac, vrstan profesionalac, cenjeni i nagrađivani novinar.

ANEM izražava punu solidarnost sa žrtvom napada i poziva nadležne da u interesu demokratizacije društva i slobode medija otkriju napadače.

Samo brzom reakcijom nadležnih organa moguće je praktičnim putem pokazati želju vlasti da se medijima i novinarima garantuju normalni uslovi za rad, te obeshrabriti buduće napadače na medijske profesionalce.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs