12. 08. 2010

ANEM I NUNS ZAHTEVAJU OD VLADE IMENOVANJE ČLANOVA KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

Beograd, 12.08.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtevaju od Vlade Republike Srbije da ispuni svoju zakonsku obavezu i bez daljih odlaganja imenuje članove Komisije za autorsko i srodna prava, omogućavajući tako nesmetanu primenu Zakona o autorskom i srodnim pravima.

ANEM i NUNS podsećaju da je odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima, usvojenog krajem prošle godine, predviđeno osnivanje Komisije, kao tela ovlašćenog da daje mišljenje o predlozima tarifa kolektivnih organizacija. Zakonom je, naime predviđeno da se tarifa naknada kolektivnim organizacijama utvrđuje u formi sporazuma između kolektivnih organizacija sa jedne, i reprezentativnih udruženja korisnika, sa druge strane. U odsustvu takvog sporazuma, predloge tarifa određuju upravni odbori kolektivnih organizacija i dostavljaju ih Komisiji za autorsko i srodna prava na mišljenje. U slučaju dobijanja pozitivnog mišljenja Komisije, takva tarifa objavljuje se u Službenom glasniku i stupa na pravnu snagu. U protivnom, kolektivne organizacije dužne su da ponove pregovore sa reprezentativnim udruženjem korisnika, odnosno da dostave novi predlog tarife. U slučaju da uskrati davanje pozitivnog mišljenja i na ovu tarifu, Komisija odluku o tarifi donosi sama. Do okončanja postupka određivanja tarife, naknada se plaća prema postojećoj.

ANEM i NUNS ukazuju da je jedan od razloga donošenja novog Zakona o autorskom i srodnim pravima bilo nezadovoljstvo korisnika arbitrarnošću u postupku utvrđivanja tarifa. Kroz Komisiju za autorsko i srodna prava, zakonodavac je pokušao da reši ovaj problem. Članove Komisije imenuje Vlada, na predlog rukovodioca Zavoda za intelektualnu svojinu. Propuštanje Vlade Republike Srbije da imenuje članove Komisije, iako je Zavod, u skladu sa Zakonom, blagovremeno dostavio predlog članova, ostavlja radio i TV stanice u Srbiji, ali i druge korisnike autorskih i srodnih prava, na milost i nemilost arbitrarno utvrđenim tarifama kolektivnih organizacija.

U kojoj meri su važeće tarife neprimerene, svedoči činjenica da je u trećoj uzastopnoj godini drastičnog pada prihoda koji radio i TV stanice ostvaruju od oglašavanja, i pri činjenici da najveći korisnik, RTS, uopšte ne plaća naknadu za korišćenje autorskih muzičkih dela, te da je nepravnosnažnom presudom Privrednog suda u Beogradu njegovo dugovanje prema Sokoju utvrđeno na iznos od čak 136 miliona dinara, bez kamata, isti taj Sokoj svoj fond za raspodelu autorima uvećao za čak 23%.

Kratkoročno, autori muzičkih dela su na dobitku, budući da su dobili 23% više novca nego prethodne godine. Dugoročno, neprimerenim opterećenjem komercijalne radiodifuzije, kolektivna organizacija koja bi trebalo da radi u interesu autora, zapravo urušava bazu iz koje za te iste autore crpi naknadu, urušavajući pri tom i ukupan medijski sistem zemlje, dovodeći, polako, ali  sigurno, do gašenja jedne po jedne radio i TV stanice. Vlada Republike Srbije koja bi imenovanjem Komisije mogla da utiče na uvođenje reda u ovu materiju, odlaganjem imenovanja zapravo otvara prostor daljem urušavanju komercijalne radiodifuzije, ostavljajući građane Srbije bez privatnih medija i informacija koje bi takvi mediji trebalo i mogli da im pruže.

Predsednik ANEMa,

Saša Mirković