Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 02. 2011

ANEM: PROTEST ZBOG NAPADA NA RTV B92

Beograd, 16.02.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje povodom napada na njegovu članicu, RTV B92, i jačanja krajnje nepovoljne klime za rad medija koja ugrožava njihovo funkcionisanje i ulogu u demokratskom društvu.

Lazarevac je, 15. februara, ponovo bio oblepljen plakatima uperenim protiv RTV B92. Plakati protiv ove medijske kuće, članice ANEM-a, prvi put su se pojavili u Lazarevcu pre dve nedelje, kada je počelo emitovanje serijala "Insajder" o zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara iz ovog grada. Ovoga puta, grad je oblepljen i umrlicama kojima se objavljuje smrt B92 i na kojima se kao organizatori sahrane poimence navode glavni urednik B92 i autori "Insajdera". Lokalna policija ne zna ko stoji iza umrlica, niti iza drugih plakata kojima se već treću nedelju za redom oblepljuje grad.

Atmosfera u kojoj se čitavi gradovi oblepljuju plakatima koji po svojoj prirodi predstavljaju poziv na linč istraživačkih novinara i napad na medijsku kuću za koju rade, a povodom serije emisija u kojima istražuju zloupotrebe u državnim preduzećima, svedoči o sve težem položaju u kome se novinari i mediji, koji se usude da se kritički pozabave ozbiljnim društvenim problemima u Srbiji, nalaze.

ANEM iskazuje svoju punu solidarnost sa kolegama novinarima i redakcijom RTV B92, a od nadležnih zahteva da ulože dodatne napore kako bi se obezbedila i očuvala osnovna funkcija medija u demokratskom društvu, da prenose informacije i ideje od javnog interesa. Ne samo da mediji imaju pravo da ovakve informacije i ideje prikupljaju i prenose, već i javnost ima pravo da takve informacije i ideje prima.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs