Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 05. 2011

ANEM POVODOM PRESUDE NAPADAČIMA NA BOŠKA BRANKOVIĆA, SNIMATELJA B92

Beograd, 09.05.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izražava zaprepašćenje povodom ishoda prvostepenog sudskog postupka protiv napadača na snimatelja televizije B92, Boška Brankovića.

Podsetimo, Branković je napadnut i teško povređen 24. jula 2008. godine, tokom izveštavanja sa protesta organizovanih u Beogradu povodom hapšenja Radovana Karadžića. Mediji su preneli da je direktan povod napada na Brankovića bilo to što je prethodno kamerom zabeležio napad na svog kolegu, fotoreportera Foneta. Veće Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojim je predsedavala sudija Ana Trifunović, osudilo je danas nepravosnažno Milana Savatovića, za koga je utvrđeno da je Brankoviću šutnuo nogom kameru i desno rame, od čega je ovaj pao, na 10 meseci kućnog pritvora, a Stefana Milićevića i Nikolu Lazića, koji su sa drugim nepoznatim licima pritrčali i počeli da ga tuku, na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine, odnosno na četiri meseca zatvora, uslovno na tri godine. Branković je tom prilikom zadobio zglobni prelom kolena.

ANEM ukazuje da izrečene kazne nalazi neprimereno blagim, ne samo u odnosu na težinu povrede koju je Boško Branković pretpreo, već i u odnosu na stepen ugrožavanja slobode izražavanja i medijskih sloboda koji ovakav brutalan napad na novinare i snimatelje na radnom zadatku nesumnjivo predstavlja. Srpsko pravosuđe, nažalost, nastavlja da pokazuje odsustvo razumevanja za značaj medijskih sloboda u demokratskom društvu i da zanemaruje, ne samo fizički integritet i bezbednost novinara, snimatelja i fotoreportera, već i pravo javnosti da bude informisana o stvarima od javnog interesa.

Neadekvatne kazne napadačima na novinare i druge medijske profesionalce, koje su u Srbiji postale pre pravilo nego izuzetak, predstavljaju ozbiljno opterećenje za slobodu izražavanja, i umesto poruke napadačima da je nasilje nad novinarima, snimateljima i reporterima neprihvatljivo, postaju poruka medijima da je o nekim stvarima bolje ne izveštavati.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Boškom Brankovićem, ali i svim drugim novinarima i zaposlenima u medijima izloženim pretnjama i napadima zbog posla koji obavljaju, a od nadležnih zahteva odgovornije postupanje u interesu zaštite prava na slobodu izražavanja i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu. ANEM posebno zahteva od nadležnog Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da iskoristi pravo na žalbu protiv ovakve presude izrečene napadačima na našeg kolegu.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs