Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 06. 2011

ANEM POVODOM NAPADA NA GLAVNOG I ODGOVORNOG UREDNIKA RADIJA „KONTAKT PLUS“ IZ KOSOVSKE MITROVICE

Beograd, 08.06.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom napada na Željka Tvrdišića, glavnog i odgovornog urednika članice ANEMa, radija "Kontakt Plus" iz Kosovske Mitrovice.

Željko Tvrdišić, koji je i predsednik Društva novinara Kosova i Metohije i dopisnik agencije Tanjug, napadnut je dok je pratio akciju uklanjanja bespravno postavljenih objekata sa ulice u centru Kosovske Mitorovice. Kako se navodi u saopštenju radija "Kontakt Plus", vlasnik jedne od radnji u bespravno postavljenom objektu, Zoran Katanić, udario je Tvrdišića u glavu bez ikakvog povoda i grubo ga vređao. Zoran Katanić je, kako se navodi u saopštenju, krajem decembra 2009. godine, kada je Vlada Srbije donela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i odluku o obrazovanju privremenog veća te opštine, bio jedan od imenovanih članova privremenog veća kao kadar političke partije G17 plus. Tvrdišić je najavio da će protiv Katanića podneti tužbu, a slučaj je prijavljen i Kosovskoj policijskoj službi i MUP-u Srbije.

ANEM ukazuje da fizički napadi i vređanja novinara na zadatku kreiraju atmosferu straha, u kojoj su mediji onemogućeni da informišu javnost o stvarima o kojima javnost ima interes da zna, a da je za informisanje srpske zajednice na Kosovu posebno od značaja da rad novinara i redakcija lokalnih medija, koji izveštavaju na srpskom jeziku, ne bude opterećen strahom za fizički integritet i ličnu bezbednost.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa svima koji su izloženi pretnjama i napadima zato što se bave novinarskim poslom, te poziva nadležne da sve okolnosti napada na Željka Tvrdišića, kao i svaki drugi slučaj napada na novinare, istraže, da o rezultatima istrage obaveste javnost i odgovorne izvedu pred lice pravde.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs