Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

15. 07. 2011

ANEM SE PROTIVI ISKLJUČIVANJU PROGRAMA LOKALNIH TELEVIZIJA SA VAŽEĆIM DOZVOLAMA IZ PONUDE KABLOVSKIH OPERATORA

Beograd, 15.07.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija osuđuje neprihvatljivu praksu isključivanja iz lokalne ponude kablovskih operatora lokalnih televizija sa važećim dozvolama za emitovanje televizijskog programa, i to VK TV u Kikindi i TV K 9 u Novom Sadu.

ANEM smatra da je neprihvatljivo da kablovski operatori, pravdajući isključivanja iz ponude ekonomskim ili tehničkim razlozima, postaju usko grlo i ograničavajući faktor u odnosu na pravo građana na širok i raznovrsan izbor medijskih sadržaja, a posebno u odnosu na njihovo pravo da putem lokalnih medija budu informisani o stvarima od regionalnog i lokalnog značaja.

ANEM podseća da Nacrt medijske strategije koju je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva uputilo na javnu raspravu predviđa obavezu Republike Srbije da utvrdi obavezu dominantnim operatorima da prenose određeni sadržaj upravo u cilju garantovanja prava građana da budu informisani o stvarima od regionalnog i lokalnog značaja.

ANEM je pozvao Vladu Republike Srbije da što pre usvoji medijsku strategiju i pristupi izmenama pravnog okvira kojima će se sprečiti da kablovska distribucija postane novo usko grlo i ograničavajući faktor u ostvarivanju prava na slobodu informisanja. ANEM apeluje i na regulatorna tela za radiodifuziju i elektronske komunikacije da u okvirima svojih nadležnosti razmotre mogućnost uslovljavanja izdavanja dozvola za kablovsko emitovanje i propisivanje uslova za pružanje usluga distribucije medijskih sadržaja na način kojim bi se propisale obavezne kvote za distribuciju regionalnih i lokalnih programa, a posebno onih sa važećim dozvolama za zemaljsko emitovanje.

ANEM smatra neprihvatljivom praksu kablovskih operatora da primenjuju nejednake uslove poslovanja na iste poslove u odnosu na različite učesnike na tržištu, i da na taj način favorizuju jedne televizijske kanale na uštrb drugih, pri čemu gotovo po pravilu uvek najgore prolaze lokalni televizijski kanali sa važećim dozvolama za zemaljsko emitovanje.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs