Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

28. 11. 2011

MEDIJSKA I NOVINARSKA UDRUŽENJA TRAŽE ZAŠTITU ZA ANEM-ovu ČLANICU – RADIO EMA IZ BUJANOVCA

Zajedničko saopštenje ANEM-a, UNS-a, NUNS-a, NDNV-a i Lokal presa

Beograd, 28.11.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Lokal pres traže zaštitu za članicu ANEMa, Radio Emu iz Bujanovca i njenog vlasnika i direktora, Olivera Trajkovića, kojima je prethodne nedelje uručena opomena za plaćanje kazne u ukupnom iznosu od 250.000 dinara. Oliveru Trajkoviću se opomenom stavlja u izgled da će mu novčana kazna biti zamenjena kaznom zatvora.

Do kažnjavanja je došlo u postupku za privredni prestup, kog je tužilaštvo pokrenulo po zahtevu OFPS-a, a zbog navodnog nedostavljanja uredno popunjenih muzičkih košuljica - spiskova emitovanih muzičkih dela na ovoj radio stanici. Privredni sud u Leskovcu kaznio je Radio Emu sa 200.000 dinara, a Olivera Trajkovića, kao odgovorno lice, sa još 50.000 dinara.

Trajkoviću i Radio Emi su u međuvremenu odbačene i žalba i zahtev za ponavljanje postupka. Naime, sud je propustio da ceni činjenicu da je u vreme za koje se Radio Ema tereti da nije dostavljala spiskove emitovanih muzičkih dela OFPS-u, sam OFPS u dva svoja akta, Pravilniku i Tarifi, na dva različita načina, koji se međusobno isključuju, regulisao materiju dostavljanja košuljica, pri čemu je Pravilnik pored toga bio, kako je to kasnije našao Zavod za intelektualnu svojinu, i nezakonit i protivustavan.

U zahtevu za ponavljanje postupka, Trajković i Radio Ema insistirali su upravo na tome da je presuda protiv njega doneta u januaru 2011. godine,  te da tada nisu mogli da koriste kao dokaz zapisnik Zavoda za intelektualnu svojinu kao ovlašćenog organa nadzora, kojim je OFPS-u u martu ove godine naloženo da sporni Pravilnik, kao nezakonit i protivustavan, izmeni. OFPS je, postupajući po nalozima Zavoda, izmenio Pravilnik u aprilu. Postupajući Privredni sud u Leskovcu nije našao da je ovo dovoljno za ponavljanje postupka.

Na ovaj način kreirana je paradoksalna situacija u kojoj jedan državni organ, Zavod za intelektualnu svojinu, nalazi da je Pravilnik OFPS-a koji reguliše materiju dostavljanja košuljica nezakonit, a drugi, Privredni sud u Leskovcu, za nepostupanje po tom, nezakonitom Pravilniku, izriče astronomske kazne koje Radio Ema i Oliver Trajković ne mogu da plate. Sada Trajković dobija i opomenu kojom mu se preti zamenom novčane kazne kaznom zatvora.

Medijska i novinarska udruženja apeluju na nadležne organe da se nađe rešenje, kako bi se ova, očigledno nezakonita presuda, stavila van pravne snage, Radio Ema spasio zatvaranja, a Oliver Trajković odlaska u zatvor.

Predsednik ANEMa,

Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs