Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

22. 06. 2012

ANEM TRAŽI DA SE PREISPITA PRAKSA U PRIMENI ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

Beograd, 22.06.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ovim saopštenjem pruža punu podršku svojoj članici Televiziji B92, koja je presudom Apelacionog suda obavezana da plati naknadu štete licu koje se pominje u policijskom saopštenju koje je ta televizija prenela u svom programu.

ANEM ukazuje da je na brojnim radionicama, okruglim stolovima i savetovanjima medijskih profesionalaca i predstavnika pravosuđa, koje je Asocijacija organizovala ili u čijem radu su njeni predstavnici učestvovali, jedna od ključnih tačaka razmimoilaženja novinara i sudija ostao tretman člana 82. Zakona o javnom informisanju, koji predviđa da novinar, urednik i osnivač medija ne odgovaraju za štetu ako je neistinita ili nepotpuna informacija verno preneta iz dokumenta nadležnog državnog organa.

Uprkos izričitoj zakonskoj odredbi, članice ANEM-a, ali i drugi mediji u Srbiji, već deset godina plaćaju naknadu štete tamo gde bi, ako je ima, nju trebalo da plaća država. Ovo je posebno izraženo u slučajevima vernog prenošenja policijskih saopštenja.

ANEM ukazuje da je neprihvatljivo da se, iako zakon postoji i na snazi je već deceniju, u praksi donose presude koje su sa njim u apsolutnoj suprotnosti. Što je najgore, taj isti član 82. Zakona o javnom informisanju, praktično je prepisan iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, koja je u skladu sa Ustavom Republike Srbije obavezujuća za srpske sudove kada odlučuju o ljudskim pravima zajemčenim Ustavom, što pravo na slobodu izražavanja svakako jeste. ANEM ukazuje da je neprihvatljivo da u istim slučajevima u kojima Evropski sud za ljudska prava nalazi da mеdiј i nоvinаri, аkо citirајu dоkumеnt nаdlеžnоg оrgаnа, nisu оbаvеzni dа prоvеrаvајu istinitоst klеvеtničkih i difаmnih citirаnih tvrdnji sadržanih u takvom dokumentu, što je potvrđeno brojnim presudama tog suda, od kojih su najpoznatije Bladet Tromsø and Stensaas protiv Norveške iz 1999. godine i Colombani protiv Francuske iz 2002. godine, sudovi u Srbiji, upravo suprotno nalaze, da bez obzira što informacija jeste verno preneta iz dokumenta nadležnog organa, nоvinаr ipak duguje naknadu štete zato što takvu informaciju nadležnog organa nije proverio s dužnom pažnjom.

ANEM postavlja pitanje u šta novinari i mediji u Srbiji smeju da se pouzdaju i šta smeju da objave, kao i dokle će oni biti ti koji treba da plaćaju naknadu štete za netačne informacije u dokumentima države. ANEM postavlja pitanje kako država misli da obezbedi javnost vršenja vlasti, ako u njoj medij ne može, bez straha od plaćanja naknade za štetu, da objavi saopštenje jednog ministarstva. ANEM postavlja pitanje kako će, u krajnjem slučaju, mediji vršiti kontrolnu funkciju u društvu i funkciju javnog foruma za najširu debatu o pitanjima od javnog interesa, ako se presudama teraju da u toj debati prećutkuju informacije iz dokumenata države.

ANEM, pružajući punu podršku Televiziji B92, ali i svim drugim medijima u Srbiji koji plaćaju naknade štete zbog vernog prenošenja informacija iz dokumenata nadležnih organa, traži od Vrhovnog kasacionog suda da, u skladu sa svojom nadležnošću utvrđenom Zakonom o uređenju sudova, utvrdi načelne stavove radi jedinstvene sudske primene prava, i to konkretno jedinstvene sudske primene odredbe člana 82. Zakona o javnom informisanju, a kako bi se ista primenjivala u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje, odnosno u konkretnom slučaju saglasno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i saglasno praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs