Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

02. 07. 2012

ANEM TRAŽI OD SOKOJA DA OBRAČUNA POPUSTE NA NAKNADE ZA EMITERE

Beograd, 02.07.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju obaveštava sve emitere i javnost da je Organizacija muzičkih autora Srbije Sokoj, krajem prošle nedelje, na adrese radio i TV stanica u Srbiji poslala profakture sa astronomskim obračunom naknada za korišćenje muzičkih dela po novoj tarifi naknada objavljenoj u Službenom glasniku na samom kraju prošle godine, bez i jednog od čitavog niza popusta o kojima se poslednjih meseci pregovaralo. Profakture koje stanice dobijaju odnose se na januar i februar ove godine.

U situaciji u kojoj ANEM sa Sokojem već mesecima pregovara o odobravanju dodatnih popusta na iznose naknada utvrđene tarifom, ovaj potez Sokoja smatramo neprimerenim pritiskom na emitere u Srbiji.

ANEM ukazuje da u pregovorima sa Sokojem sama činjenica da će popusta biti, ni jednog trenutka nije bila sporna, te da su pregovori praktično dovedeni u završnu fazu u kojoj se razgovaralo još samo o osnovima za njihovo odobravanje, odnosno o tome koji konkretan deo dogovorenog popusta će biti odobravan u odnosu na koji konkretan i već dogovoren osnov za obračun popusta.

Nakon ANEM-ovog krajnje konstruktivnog predloga Sokoju od 6. juna ove godine, koji je sugerisao modele rešenja još dva sporna pitanja, konkretno načina izmirenja duga za period od početka godine, kao i mehanizma obračuna popusta za uredno dostavljanje spiskova emitovanih dela do najavljenog puštanja u rad Sokojeve on-line aplikacije za popunjavanje muzičkih "košuljica", Sokoj gotovo mesec dana odlaže bilo kakav konkretan odgovor, pravdajući to službenim putevima i godišnjim odmorima, a na kraju stanicama šalje i profakture sa punim iznosima naknada obračunatim bez ikakvih popusta, odnosno čak i bez onih koje je sam Sokoj predlagao i koji su u dosadašnjim pregovorima praktično usaglašeni.

ANEM zato ukazuje da ne može da podrži obračune naknada koji se ovih dana dostavljaju stanicama, niti da pozove stanice da takve obračune prihvate.

ANEM još jednom poziva Sokoj da bez odlaganja napravi novi obračun naknada koji bi uvažio popuste u skladu sa dogovorima postignutim tokom prethodnih pregovora, i posebno u skladu sa poslednjim predlogom ANEM-a od 6. juna ove godine.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs