17. 07. 2012

ANEM OSUĐUJE PRETNJE I NAPAD VELIMIRA ILIĆA NA NOVINARKU OLJU BEĆKOVIĆ

Beograd, 17.07.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje pretnje i napad Velimira Ilića, predsednika Nove Srbije, na Olju Bećković, urednicu i voditeljku emisije "Utisak nedelje", koja se u koprodukciji PG Mreže i B92, godinama emituje na Televiziji B92, članici ANEM-a.

Velimir Ilić izjavio je na konferenciji za novinare, da se protiv njega vodi medijska hajka, te da tu hajku vode "isti oni koju su vodili hajku godinama", koji, kako je rekao "nastavljaju nešto da pričaju". Velimir Ilić je posebno apostrofirao novinarku Olju Bećković, rečima "šta više ona hoće od mene, da li je ona normalna, da li je ona zdrava," te poručio odgovornima na Televiziji B92 da je "pošalju na analizu". Ilić je svoju tiradu završio pretnjom da će novinarku, ako već otac nije znao da je vaspita, "vaspitati neko drugi".

ANEM podseća da je Ilić, bivši ministar u Vladi Vojislava Koštunice i poslanik u Narodnoj skupštini, koji očekuje da dobije ministarsku fotelju i u novoj vladi Srbije, pre samo dva meseca nepravnosnažno osuđen da novinaru Vladimiru Ješiću plati naknadu štete povodom napada i uvreda tokom snimanja intervjua 2003. godine, kao i da ima i dugu istoriju najvulgarnijih uvreda i pretnji na račun i Olje Bećković i B92 i drugih medija i novinara.

ANEM ukazuje da je apsolutno neprihvatljivo da političari, koji su dužni da pokažu viši stepen tolerancije prema kritičkim navodima u medijima, od bilo koga, a posebno od novinara, traže da prestanu da pričaju, a ponajmanje da im prete „prevaspitavanjem". ANEM podseća da se Ilić dovoljno zaklanjao poslaničkim imunitetom od odgovornosti za ranije pretnje i napade na novinare, te da je krajnje vreme da za svoje postupke i odgovara.

Posebno uzimajući u obzir Ilićeve aspiracije na funkciju u novoj vladi, ANEM je zabrinut da Ilićev ispad predstavlja najavu da se odnos vlasti i novinara neće promeniti ni sa dolaskom nove vladajuće koalicije na vlast u Srbiji.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Oljom Bećković i Televizijom B92, a od nadležnih u Srbiji zahteva da obezbede nivo zaštite slobode izražavanja dostojan civilizovanog i demokratskog društva, kakvim težimo da se predstavljamo.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković