Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

19. 10. 2012

ANEM NAJOŠTRIJE PROTESTUJE POVODOM DISKRIMINACIJE NOVINARA INSAJDERA

Beograd, 19.10.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom diskriminacije novinara članice ANEM-a, Televizije B92, kojima je zabranjen ulaz na javnu zajedničku sednicu Skupština opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok sa severa Kosova, održanu u Leposaviću 18. oktobra.

Ekipi istraživačke emisije Insajder, koja se emituje na Televiziji B92, i koja u svom aktuelnom serijalu „'Patriotska' pljačka" istražuje slučajeve nenamenskog trošenja sredstava koja država izdvaja za pomoć srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, zabranjen je ulaz na zajedničku sednicu četiri srpske opštine sa severa Kosova. Novinare je grupa od desetak mlađih muškaraca, koji su se predstavili kao zaposleni u Domu kulture, i objasnili da su dobili naređenje da u salu ne propuste novinare B92, fizički onemogućila da prisustvuju sednici i da izveštavaju sa nje. Na sednici, koja je bila otvorena za javnost i kojoj su prisustvovali novinari iz drugih medija, odbornici su оsudili, kаkо se navodi, „nаručеnе kаmpаnjе nеkih mеdiја kоје imајu zа cilј dа sаtаnizuјu cеlоkupаn srpski nаrоd nа Kоsоvu, sа pоsеbnim аkcеntоm nа Srbе nа sеvеru pоkrајinе, а u vеzi sа trоšеnjеm budžеtskih srеdstаvа".

ANEM iskazuje punu solidarnost sa diskriminisanim novinarima i najoštrije osuđuje i diskriminaciju i neprihvatljivu praksu da se ozbiljan istraživački novinarski rad paušalno diskvalifikuje kao „nаručеna kаmpаnja", a izneti dokazi o zloupotrebama koje vrše konkretni ljudi, odbacuju neprihvatljivom zamenom teza i pričama o navodnoj „sаtаnizaciji cеlоkupnog srpskog nаrоda nа Kоsоvu".

ANEM posebno osuđuje žalostan nedostatak profesionalne solidarnosti, saginjanje glave i mirenje sa diskriminacijom svojih kolega, pokazano od strane pojedinih novinara koji su izveštavali sa istog događaja. ANEM želi da veruje da će medijski profesionalci naučiti da prepoznaju zajedničke interese i da se odlučno bore za njihovu zaštitu, ne samo kada je njihov medij direktno ugrožen, već svaki put kada su ugroženi principi od značaja za funkcionisanje medijske zajednice u celini.

Na posletku, ANEM je od nadležnih zahteva da obezbede da se obaveze utvrđene Zakonom o javnom informisanju, a posebno i obaveza državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnih službi i javnih preduzeća, kao i poslanika i odbornika, da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost, pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila, dosledno poštuju, umesto što ostaju mrtvo slovo na papiru na koje se niko ne obazire.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs