Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

05. 11. 2012

PREDLOZI ANEM-A ZA IZMENU TEKSTA RADNE VERZIJE ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA

Beograd, 05.11.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) nezadovoljna je radnim tekstom Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojeg je pripremila radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave.

ANEM je, pre svega, izuzetno nezadovoljan što se u tekstu radne grupe odustaje od dugo najavljivane dekriminalizacije klevete i uvrede. U više navrata ukazivali smo da je dekriminalizacija neophodan prvi korak u smeru jačanja slobode izražavanja u društvu. Mogućnost krivičnog progona novinara za klevetu i uvredu deluje destimulišuće na slobodu izražavanja i predstavlja jedan od generatora autocenzure u srpskim medijima. ANEM posebno ukazuje da su se polovična rešenja, kao što je to bilo ukidanje zatvorske kazne za klevetu i uvredu u izmenama Krivičnog zakonika iz 2005. godine, pokazala kao neadekvatna i nedovoljna. Slučaj Lasla Šaša potvrdio je strahove novinara u Srbiji, da zatvor i dalje ostaje realna opasnost za izgovorenu ili napisanu kritiku. Pravo novinara da kritikuje negativne pojave u društvu i da zbog toga ne završi u zatvoru, ne sme više nikada da zavisi od akta milosti bilo kog pojedinca, pa makar taj pojedinac bio i Predsednik Republike.

Da sve bude još gore, radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave predlaže i brisanje člana 138. stav 3. Krivičnog zakonika, kojim su propisane strože kazne za pretnje novinarima, u slučajevima kada su oni tim pretnjama izloženi zbog posla kojim se bave. ANEM je podseća da su u praksi nasilnicima koji prete novinarima, i kada su bili osuđivani, izricane kazne na granici zakonskog minimuma, ili i ispod njega. Izmenom koju sada predlaže radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave, zakonski minimum kazne za pretnje novinaru upućene u vezi sa poslom kojim se bavi, biće četvorostruko niži.

ANEM podseća na svoja ranija obraćanja Vladi Republike Srbije, Ministarstvu pravde i Ministarstvu kulture, kojima je tražio korenite izmene pravnog okvira koji reguliše delovanje medija u Srbiji, na način koji bi obezbedio veću sigurnost i zaštitu novinara, a u cilju ostvarivanja slobode izražavanja u društvu i zaštite prava javnosti da zna. Odustajanje Ministarstva pravde, odnosno radne grupe koju je to ministarstvo formiralo, od dekriminalizacije klevete i uvrede, kao i četvorostruko snižavanje minimalne zaprećene kazne za pretnje novinarima, šalje poruku o tome da nove vlasti u Srbiji nisu zainteresovane za unapređenje sigurnosti i zaštitu medijskih profesionalaca, i može delovati podsticajno na one koji veruju da se istina od javnosti u Srbiji može skrivati tako što će se pretiti novinarima.

ANEM je, zbog svega ovoga, danas uputio Ministarstvu pravde i državne uprave svoje predloge za izmenu radnog teksta Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, i to tako što bi se dekriminalizovale kleveta i uvreda, i što se ne bi brisao teži oblik krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, kojim se, između ostalog, posebno štite i novinari od pretnji kojima bi bili izloženi u vezi sa svojim novinarskim radom.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs