Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

19. 12. 2012

AMANDMAN MEDIJSKE KOALICIJE NA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA

Beograd, 19.12.2012. - Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, članom 13, predloženo brisanje stava 3. člana 138. Krivičnog zakonika, koji se odnosi i na novinare. Ne ulazeći u razloge za brisanje ovog kvalifikovanog oblika krivičnog dela za lica koja ne obavljaju posao od javnog značaja u oblasti javnog informisanja, Medijska koalicija smatra da se mora uvažiti specifičnost poziva i opasnosti koje sa sobom nosi novinarska profesija i da ne postoje opravdani razlozi za brisanje stava kojim se novinaru, zbog značaja profesije koju obavlja, garantuje veća zaštita u odnosu na lica koja ne obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja.  

Stoga se Medijska koalicija danas obratila nadležnom Ministarstvu pravde i državne uprave i Skupštini i predložila amandman na član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Predlog amandmana glasi:

"Član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika menja se i glasi:

U članu 138, stav 3 menja se i glasi: 

(3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina."

Medijska koalicija ističe da su novinari često meta napada i pretnji i da često izostaje adekvatna reakcija povodom tih pretnji, a da učinioci tih napada i pretnji retko bivaju pronađeni, ili osuđeni, a i kada se procesuiraju, izriču im se kazne na granici zakonskog minimuma ili čak i ispod njega. Medijska koalicija zato smatra da je neophodno da se kroz zadržavanje ove odredbe u Zakonu obezbedi veća sigurnost i zaštita novinara, a posebno imajući u vidu značaj njihove profesije za ostvarivanje prava na obaveštenost i slobodu izražavanja. U suprotnom, ukoliko bi ova odredba izostala, minimalna zaprećena kazna za pretnje novinarima bi bila četvorostruko ublažena, što bi moglo stimulativno delovati na izvršioce i dodatno ugroziti bezbednost i položaj novinara.

Medijska koalicija očekuje da će nadležno Ministarstvo i poslanici uvažiti ove argumente i usvojiti predloženi amandman Medijske koalicije na Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Medijsku koaliciju čine medijska i novinarska udruženja - ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs