Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 12. 2012

MEDIJSKA KOALICIJA TRAŽI IZMENE ZAKONA O GLAVNOM GRADU I ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Beograd, 27.12.2012. - Medijska koalicija je 26.12.2012. podnela nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave dopis kojim traži pokretanje postupka za izmenu Zakona o Glavnom gradu u delu u kome ovaj Zakon govori o ovlašćenju Grada Beograda da osniva javna glasila.

U svom dopisu Medijska koalicija je ukazala da je tačka 5) stava 2. člana 8 Zakona, koja predviđa da Grad Beograd može da osnuje televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja, u direktnoj suprotnosti sa važećim medijskim zakonima i Medijskom strategijom i strateškim opredeljenjem države da se povuče iz vlasništva u javnim glasilima, te je stoga tražila izmenu navedenog Zakona u tom delu, odnosno brisanje ove odredbe. 

Medijska koalicija ističe da je nedavno učestvovala i u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, tražeći dodatne izmene važećeg zakona, koje nadležno ministarstvo nije bilo predvidelo svojim Nacrtom. Pored toga što je tražila da se Zakonom definiše da lokalne samouprave svoju obavezu - da se staraju o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđuju uslove za javno informisanje na jezicima koji se koriste na teritoriji opštine - ispunjavaju u skladu sa propisima kojima se uređuju oblast javnog informisanja i kontrola državne pomoći, Koalicija je tražila i brisanje odredbe koja ovlašćuje lokalne samouprave da osnivaju medije na jezicima nacionalnih manjina, kao direktno suprotne medijskim zakonima i Medijskoj strategiji.

Naime, medijski zakoni i Strategija definišu da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda, a pored toga propisuju i obaveznu privatizaciju već postojećih javnih preduzeća u oblasti informisanja, odnosno izlazak države iz vlasništva u medijima.   

Medijska koalicija je u svom dopisu posebno ukazala da je za razvoj medijskog sistema veoma bitno uspostavljanje funkcionalnog medijskog tržišta, za šta je neophodno kreirati ravnopravne uslove za sve njegove učesnike, što u postojećim okolnostima paralelnog funkcionisanja privatnih i neprivatizovanih medija sa nejednakim položajem, na štetu privatnih, nije moguće ostvariti.  Pored toga, Medijska koalicija je naglasila da je neophodno da se sva pitanja  koja se tiču funkcionisanja medija uređuju medijskim zakonima, jer je praksa pokazala da je loše to što se odredbe o medijima nalaze u velikom broju zakona koji nisu međusobno usklađeni i da to ozbiljno urušava princip jedinstva pravnog poretka, na štetu medija.

Imajući u vidu navedeno, Medijska koalicija je istakla neophodnost predložene izmene Zakona o Glavnom gradu i očekuje da će nadležno Ministarstvo uvažiti ovu inicijativu i pokrenuti postupak za izmenu ovog Zakona, kao i da će uvažiti njene sugestije za izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, date u javnoj raspravi o Nacrtu izmena Zakona, jer je to neophodno za dalji razvoj medijskog sektora. 

Obaveštenje o pokretanju ove inicijative dostavljeno je i Ministarstvu kulture i informisanja.  

Medijsku koaliciju čine medijska i novinarska udruženja - ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs