19. 01. 2013

ANEM OSUĐUJE GOVOR MRŽNJE U NEDELJNIKU PEČAT

Beograd, 19.01.2013. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom bezobzirnog nacionalističkog napada na rukovodioce i novinare Javnog servisa Vojvodine, Sinišu Isakova, Sandu Savić, Danicu Vučenić, Slobodana Arežinu, Klaru Kranjc i Vanju Kranjac i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinka Gruhonjića, objavljenog u najnovijem broju nedeljnika Pečat.

Ovaj list, čiji je glavni urednik Milorad Vučelić, nеkаdаšnji blizаk sаrаdnik Slоbоdаnа Мilоšеvićа i gеnеrаlni dirеktоr Rаdiо-tеlеviziје Srbiје u njenom najmračnijem periodu, kada su građani Srbije i regiona bili predmet uvreda, kleveta i izloženi govoru mržnje u programu, a zbog čega je aktuelni Upravni odbor RTS-a, pre manje od dve godine, osetio potrebu da se izvinjava, danas u Vučeliću svojstvenom maniru, optužuje rukovodioce i novinare RTV-a i predsednika NDNV-a da su jurišnici antisrpstva, protivsrpski kadrovi, čija je ostrašćena mržnja prema naciji u čijoj državi žive i deluju bespogovorno dokazana, da su posvećeni protivsrpskom delovanju, kolovođe antinacionalnog usmerenja vojvođanske televizije, osvedočeni srbomrsci čije je delovanje prožeto neskrivenim zalaganjem za dalje propadanje Srbije i Srba.

U tekstu za koji iz same Radio televizije Vojvodina kažu da „obiluje klevetama i fabrikovanim informacijama", a koji je, navodno duboko zabrinut nad teškom finansijskom situacijom u RTV-u, potpisao Miodrag Zarković, poziva se na vršenje „uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca" RTV-a i zaključuje da to zapravo „razgoropađeni hrvatski lobi" stoji iza „zločina" navodnog „ubijanja nacionalne ideje u Vojvodini".

ANEM izražava punu solidarnost sa kolegama iz Radio televizije Vojvodine i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i sa svima koji trpe pritiske zbog svog profesionalnog rada, zalaganja za demokratske vrednosti i poštovanje ljudskih prava i poziva nadležne da reaguju povodom napada i suzbiju medijski i svaki javni govor koji se ne može kvalifikovati drugačije nego kao raspirivanje nacionalne mržnje među nacionalnim zajednicama koje žive u Srbiji.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković