Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 02. 2013

NOVI PROTOKOL SA VEĆIM POPUSTIMA NA NAKNADU KOJA SE PLAĆA SOKOJU

Beograd, 08.02.2013. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), saopštava da je sa orgаnizаciјom muzičkih аutоrа Srbiје - Sokoj, potpisala novi Protokol kojim su obezbeđeni popusti za plaćanje minimalne naknade koje radio i TV stanice plaćaju za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2013. godinu.

ANEM podseća da je početkom septembra prošle godine sa Sokojem potpisao Protokol kojim su bili predviđeni popusti za plaćanje minimalne naknade za 2012. godinu. Na taj način bio je obezbeđen popust od 50% na minimalnu naknadu, koji se primenjivao preko regionalnih popusta tamo gde su oni već postojali u skladu sa važećom tarifom. Ovo je praktično značilo da su stanice naknadu plaćale s popustom u odnosu na osnovnu tarifu u visini od 65% u istočnoj i južnoj Srbiji, 60% u zapadnoj i centralnoj, 55% u Vojvodini, odnosno 50% u Beogradu i Novom Sadu.

Novim Protokolom obezbeđen je još viši popust u 2013. godini, ovoga puta od 60% u odnosu na važeću tarifu. Popust se, kao i prošle godine, primenjuje preko regionalnih popusta, tako da će stanice naknadu moći da plaćaju s popustom u odnosu na osnovnu tarifu u visini od 60% u Beogradu i Novom Sadu, 64% u Vojvodini, 68% u zapadnoj i centralnoj Srbiji i čak 72% u istočnoj i južnoj Srbiji. Stanice civilnog sektora i lokalne stanice koje pretežan deo programa emituju na jednom ili više manjinskih jezika, naknadu će moći da plaćaju s popustom u odnosu na osnovnu tarifu u visini od 75%.

Prоtоkоl će stupiti na snagu osam dana nakon što bude оbјаvlјen u Službеnоm glаsniku Rеpublikе Srbiје. Dogovorene popuste će moći da koriste sve stanice, bez obzira na eventualno postojanje starih dugova ili čak i sporova sa Sokojem, pod uslovom da imaju zaključene ugovore, da naknadu plaćaju u rokovima predviđenim predračunima, koji neće biti kraći od 15 dana, kao i da dostavljaju popise emitovanih muzičkih dela. Za prvi kvartal ove godine, popisi će se dostavljati elektronskom poštom, a posle toga - neposrednim unošenjem na Sokojev portal na Internetu. Sokoj u međuvremenu organizuje obuke za korišćenje svog pоrtаlа zа dоstаvlјаnjе kоšulјicа, a predstavnici jednog broja stanica su tu obuku već prošli. ANEM poziva i druge stanice da se uključe u program obuke i da na taj način reše sve nedoumice koje eventualno imaju u vezi sa novim modelom dostavljanja košuljica. ANEM i Sokoj će pratiti i razmatrati rezultate obuke i primene portala, kako bi se eventualni problemi u njegovom korišćenju bez odlaganja otklanjali.

Protokolom su još jednom produženi i rokovi za plaćanje naknade za drugu polovinu prošle godine. Tako će naknada za treći kvartal 2012. godine moći će da se plati do 15. aprila, a za četvrti kvartal do 1. avgusta ove godine. Stanice koje imaju dugove iz prethodnog perioda, imaće priliku da pojedinačno sa Sokojem zaključe sporazume na osnovu kojih će dugove moći da izmire u više mesečnih rata pod određenim uslovima, u zavisnosti od toga da li su potraživanja utužena ili nisu.

ANEM podseća da je ove pregovore vodio ne samo u ime i korist svojih članica, već i u svojstvu reprezentativnog udruženja emitera korisnika autorskih muzičkih dela u smislu Zakona o autorskom i srodnim pravima, što znači da će dogovorene popuste i pogodnosti, pored članica ANEM-a, moći da koriste i sve druge radio i TV stanice. ANEM zahvaljuje svima koji su tokom pregovora svojom podrškom, savetima i sugestijama pomogli da jasnije definišemo stavove i pozicije čitavog sektora. Posebno nas raduje što su i druge organizacije, koje smo obaveštavali o toku pregovora i sa kojima smo sve vreme bili u komunikaciji, podržale potpisivanje Protokola - RAB Srbija, Udružene radio televizijske stanice Srbije i Grupacija radiodifuznih organizacija Privredne komore Srbije.

ANEM će nastaviti da se zalaže da 2013. godina bude iskorišćena za dalje pregovore koji treba da dovedu do potpuno nove i realnije tarife. Dok to ne bude postignuto, ANEM poziva svoje članice, ali i sve druge emitere u Srbiji, da iskoriste popuste i pogodnosti predviđene novim Protokolom.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs