Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 12. 2013

ANEM TRAŽI HITNU REAKCIJU NADLEŽNIH POVODOM NAPADA NA EKIPE TV B92 I TV PRVA

Beograd, 16.12.2013. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom napada na novinarske ekipe TV B92 i TV Prva, članica ANEM-a, tokom izveštavanja o incidentima na lokalnim izborima u Odžacima, u nedelju, 15 decembra.

Jovana Štetin i Dejan Goljevac sa TV B92 i Biljana Gavrić i Lazar Vukadinović sa TV Prva, napadnuti su ispred biračkog mesta u Bačkom Gračacu. Televizijske ekipe su došle pred biračko mesto nakon objavljivanja informacije o tome da je glasanje u Gračacu prekinuto zbog tuče između stranačkih aktivista. Novinare je od direktnog fizičkog napada pred samim biračkim mestom zaštitila policija, ali ih je i savetovala da se udalje pošto nije mogla da garantuje da će odbiti i sledeće nasrtaje koji su mogli da uslede.

ANEM ukazuje da je izveštavanje o izbornom procesu jedan od najosetljivijih medijskih poslova te da se mediji u Srbiji već godinama, prilikom svakih izbora, često apsolutno neopravdano optužuju za pristrasnost i favorizovanje jednih ili drugih političkih opcija. Ono što je specifično za napad u Odžacima jeste to da su nasilnici pokušali da spreče da se o prekidu glasanja na jednom od biračkih mesta uopšte izvesti.

Izborni proces u demokratskom društvu nezamisliv je bez stvaranja uslova u kojima mediji o tom procesu nesmetano izveštavaju, a građani dobijaju sve relevantne informacije o procesu koji čini sam osnov i suštinu demokratije. Napad na novinare koji prate izborni proces, a posebno fizički napad koji je takvog intenziteta da ni policija ne može da garantuje da će ga odbiti, nedopustiv je u demokratskom društvu kakvo Srbija pretenduje da bude. ANEM zato poziva sve privržene demokratizaciji Srbije da incident najoštrije osude i da se solidarišu sa novinarima i medijima koji su se našli na udaru nasilnika.

ANEM od nadležnih zahteva da istraži sve okolnosti vezane za napad na televizijske ekipe u Bačkom Gračacu a odgovorne izvede pred lice pravde, kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs