Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

03. 02. 2014

ANEM UPOZORAVA NA POKUŠAJE PRIVATNE CENZURE INTERNETA I POZIVA SVE AKTERE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI DA U IZBORNOJ UTAKMICI KORISTE DOZVOLJENA SREDSTVA

Beograd, 3.2.2014. - U subotu smo svi bili svedoci masovnog uklanjanja video snimaka sa portala Youtube koji su na satiričan način prikazivali akciju spasavanja dece iz snežne oluje u Feketiću. Uklanjanje sadržaja je pravdano povredom autorskog prava na snimku RTS-a. Iza zahteva koji su upućeni Youtube-u stoji izvesna kompanija KVZ Music, registrovana u Austriji, čiji je ovlašćeni predstavnik za Srbiju domaća kompanija Matricon d.o.o, koja navodno zastupa vodeće medijske kuće u distribuciji sadržaja na digitalnim medijima, a stara se da duplikati snimaka njihovih klijenata ne budu neovlašćeno objavljivani na sajtovima drugih korisnika. Posebno zabrinjava to što predstavnici javnog servisa javno ukazuju na to da su njihovi video zapisi zaštićeni autorskim pravom, čime posredno potvrđuju svoje učešće u uklanjanju snimaka.

ANEM podseća da je pravo na slobodu izražavanja Ustavom zagarantovano ljudsko pravo koje se može ograničiti samo ako je to neophodno u demokratskom društvu zarad zaštite osnovnih vrednosti tog društva i/ili zaštite prava i sloboda drugih, a da je u skladu sa Ustavom i Zakonom o javnom informisanju svaki oblik cenzure, pa i one koja potiče iz privatnih izvora, zabranjen.

Zaštita autorskog prava je takođe legitimni interes koji treba zaštititi, ali ne na način kojim se nesrazmerno zadire u pravo na slobodu izražavanja, što je potvrđeno i brojnim presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Posebno zabrinjava to što je privatni akter, zloupotrebljavajući pravila korišćenja Youtube-a, posredno uklonio snimke, na bazi kršenja autorskog prava, pri čemu snimci predstavljaju očigledan primer političke satire, iako su korišćenje snimaka koji se odnose na dnevno izveštavanje i prerada tih snimaka kao autorskog dela slobodni i dozvoljeni po Zakonu o autorskim pravima i ne smatraju se kršenjem autorskog prava.

U uklonjenim snimcima autori su iskazivali svoj stav o akciji spasavanja aludirajući na potencijalnu izrežiranost te akcije, što je legitiman politički stav koji može slobodno da se izražava u skladu sa pomenutim Ustavnim garancijama.

Posebno zabrinjava činjenica da su snimci političke satire uklonjeni ekspresno pozivanjem na kršenje autorskih prava, a da brojni sadržaji koji pripadaju RTS-u i koji su komercijalnog karaktera i dalje slobodno egzistiraju na portalu Youtube, što ukazuje na arbitrarnost u postupanju.

ANEM poziva RTS da se nedvosimisleno ogradi od ovih pokušaja privatne cenzure, posebno imajući u vidu važnu ulogu koju u sistemu javnog informisanja ima javni radiodifuzni servis, od nadležnih državnih organa traži da reaguju jer je Povreda slobode govora i javnog istupanja krivično delo kažnjivo po Krivičnom zakoniku, a od svih učesnika izborne kampanje da poštuju pravila izborne kampanje.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs