Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 02. 2014

ANEM TRAŽI PONIŠTAVANJE KONKURSA ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA U KOVINU

Beograd, 11.2.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) oštro se protivi sprovođenju Konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti javnog informisanja, kojeg je raspisalo Opštinsko veće Opštine Kovin na sednici održanoj 28. januara 2014. godine.  Navedeni konkurs potpuno obesmišljava pravila projektnog finansiranja koje predviđa Strategija razvoja sistema javnog informisanja i urušava pravnu sigurnost i predvidivost u postupku dodeljivanja sredstava lokalnim medijima za potrebe ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Pre svega, potpuno je neverovatno da rokovi za prijavljivanje na konkurs teku od dana objavljivanja konkursa na internet prezentaciji Opštine, imajući u vidu da samo objavljivanje konkursa u službenom glasilu grada može da pruži minimum pravne sigurnost i predvidivosti u pogledu računanja rokova.

Javni konkurs ima i ozbiljne materijalne nedostatke, s obzirom na to da kriterijumi i namena sredstava uopšte nisu definisani. U Pravilniku o merilima i kriterijumima za izbor programa i projekata u oblasti javnog informisanja se eksplicitno navodi da se njime uređuju kriterijumi i merila za izbor pružalaca usluga iz oblasti javnog informisanja koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta, a da se sredstva obezbeđuju za praćenje rada organa lokalne samouprave i Opštinske uprave Kovin. Zbog ovakve formulacije je jasno da se mešaju instituti javne nabavke usluga informisanja i ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Potpuno je neverovatno da se javni interes određuje u odnosu na podobnost medija da prati rad organa lokalne samouprave i time zapravo naglašava da lokalni medij mora da bude „produžena ruka" PR službe lokalne samouprave. Podsećamo da to nije i ne može biti javni interes u oblasti javnog informisanja, koji se isključivo može vezivati za ostvarivanje jasno profilisanih ciljeva koje navodi Medijska strategija. ANEM podseća da je prošle godine, na sličan način, lokalna samouprava u Gradu Nišu, zloupotrebivši postupak i pravila javne nabavke, javni interes u oblasti javnog informisanja o aktivnostima organa lokalne samouprave svela na medijsko pokrivanje aktivnosti gradonačelnika i drugih organa lokalne samouprave, čime su direktno prekršene odredbe Medijske strategije. Pored toga, kriterijumi za dodelu sredstava na konkursu koji je raspisalo Opštinsko veće Opštine Kovin su potpuno nejasni i provizorni, pri čemu čak nije naglašeno koliki je iznos sredstava koja se raspodeljuju. Zbog toga učesnici na konkursu ni ne znaju za šta konkurišu, kolika su ta sredstva i koje će biti njihove obaveze i ako pobede na konkursu.

ANEM zahteva poništavanje Javnog konkursa i njegovo ponovno raspisivanje u skladu sa kriterijumima koje predviđa Medijska strategija, posebno imajući u vidu ozbiljne formalne i materijalne nedostatke, apelujući pritom na sve lokalne samouprave da shvate da lokalni mediji ne mogu da budu i nisu njihova glasila i da javni interes u oblasti javnog informisanja nije jednak medijskom pokrivanju rada organa lokalne samouprave. Pored toga, neujednačena praksa u pogledu dodeljivanja sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za javno informisanje direktna je posledica nepostojanja jasnog i predvidivog pravnog okvira, te pozivamo nadležne državne organe da ubrzaju donošenje zakona koji će otkloniti različitu primenu pravila projektnog finansiranja. 

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs