Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

05. 03. 2015

ANEM OSUĐUJE KAMPANJU PROTIV TV B92 I PROGRAMA „INSAJDER“ I „REPORTER“

Beograd, 5.3.2015. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom nastavka kampanje koja se vodi protiv novinara članice ANEM-a Televizije B92 i posebno redakcije istraživačkih programa ove televizije „Insajder" i „Reporter".

Televizija B92 je u ponedeljak, 2. marta, emitovala prvu emisiju novog serijala „Reporter", koji pripremaju i uređuju novinari nagrađivane emisije „Insajder". Emisija se bavila poslovanjem najvećih srpskih fudbalskih klubova. Crvena zvezda i Partizan reagovali su saopštenjima i pre emitovanja, optuživši novinare da ovakvim programima nanose štetu državi i društvu u celini. Usledili su napadi uprava klubova preko njima bliskih medija, zahtevi da se urednici „Insajdera" Brankici Stanković ukine policijsko obezbeđenje, a na kraju i fizičko sprečavanje novinarke „Reportera" (skidanjem kapice sa njenog mikrofona) da makar i pokuša da uzme izjavu od direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića.

ANEM postavlja pitanje pravih namera čelnika i uprava klubova, koji u sopštenjima pozivaju navijače da „јаvnо kаžu štа mislе о ... pоkušајu rušеnjа klubа оd strаnе ТV B92", istovremeno dovodeći u pitanje to što novinarku Brankica Stanković štiti Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Podsećamo da je Brankica Stanković pod policijsko obezbeđenje stavljena pre gotovo šest godina, ne svojom voljom, već odlukom nadležnog državnog organa, tokom emitovanja serijala „Insajder - (Ne)Moć države", koji je za temu imao kriminalne radnje pojedinih vođa navijačkih grupa i zbog pretnji koje je dobijala iz tog miljea. Imajući sve ovo u vidu, ono što rade čelnici i uprave klubova ne može se razumeti drugačije nego kao bezočni i otvoreni poziv na linč.

ANEM ukazuje i na to da se presuđivanjem televizijskim emisijama i pre njihovog emitovanja, povlačenjem paralele između izveštavanja o zloupotrebama u fudbalskim klubovima i napada na državu, ometanjem novinara u radu i prikupljanju informacija i pozivima na linč kreira atmosfera u kojoj se izveštavanje o jednog temi od nesumnjivog javnog interesa u Srbiji praktično zabranjuje.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa kolegama koji su se našli na udaru napada i poziva nadležne u Srbiji da obezbede puno ostvarivanje medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji, kao i da spreče da se, na način neprimeren demokratskom društvu, medijska debata o stvarima od javnog interesa guši pretnjama upućenim novinarima i pritiscima na njih.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs