Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

12. 03. 2015

Koalicijа medijskih i novinarskih udruženja: Obustaviti Javnu nabavku i raspisati konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Požarevcu

Beograd, 12.3.2015. - Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS, NDNV, traži od nadležnih u Gradu Požarevcu da preispitaju svoju odluku o raspisivanju Javne nabavke za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću" i da, poštujući smisao Zakona o javnom informisanju i medijima, obustavi Javnu nabavku i raspiše konkurs za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja upozorava da je Grad Požarevac raspisao Javnu nabavku za pribavljanje „usluga u oblasti odnosa sa javnošću" koja treba da pribavi „uslugu" izveštavanja sa svih javnih skupova, manifestacija i događanja od interesa za grad, kao i „uslugu" prenosa sednica Skupštine grada.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja ističe da Budžet Grada Požarevca predviđa sredstva za „informisanje" u ukupnom iznosu od 13,2 miliona dinara. To informisanje se odnosi na informisanja o radu Skupštine (8,6 miliona), Gradonačelnika i Opštinskog veća (4,5 miliona), kao i funkcionisanja mesnih zajednica (100.000 dinara). U Budžetu nema ni reči o projektnom sufinansiranju na način kako je to predviđeno medijskim zakonima. Iz ovoga sledi da je jedino informisanje koje će se finansirati od novca poreskih obveznika Požarevca - informisanje o radu gradskih organa.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja podseća da je Požarevac samo primer rasprostranjene prakse koja već godinama stvara poslušne medije svodeći ih na neme posmatrače političkih procesa, i kojima, iz obzira prema „naručiocu posla", tupi i nestaje oštrica kritike.

 


ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs