Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

10. 07. 2015

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Nezakonito rešenje Žagubice o sufinansiranju medijskih projekata

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 10.7.2015. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, ukazuje da je odlukom o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u opštini Žagubica grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i traži od nadležnih da sve nepravilnosti u najkraćem roku otklone.

Zakonom i Pravilnikom predviđeno je da pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda. Opština Žagubica, rešenjem o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata, koje je potpisao predsednik opštine Safet Pavlović, čak 4 miliona dinara, ili dve trećine sredstava predviđenih za ovu namenu, dodelila je mediju koji se ne samo finansira iz javnih prihoda nego je i u posrednom vlasništvu opštine.

Naime, sredstva su dodeljena „Radio Homolju", čiji je osnivač Kulturnо-prоsvеtni cеntаr „Јоvаn Šеrbаnоvić", opštinska ustanova koja je, prema  poslednjem raspoloživom Informatoru na sajtu opštine, za 2013. godinu, iz budžeta Žagubice u toj godini finansirana sa 12,5 miliona dinara.

Koalicija ističe da je stručna komisija na javnom konkursu u Žagubici ocenjivala podnete projekte, ali da je od strane stručne službe opštine dovedena u zabludu da u slučaju "Radio Homolja" ne postoje zakonske prepreke za sufinansiranje tog projekta proizvodnje medijskih sadržaja.

Koalicija insistira na tome da se u Žagubici donese rešenje o raspodeli sredstava koje će biti u svemu u skladu sa Zakonom i Pravilnikom. 

UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs