Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 03. 2017

NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA: NEDOPUSTIV PRITISAK NA MEDIJE PRED IZBORE

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 08.03.2017. - Novinarska i medijska udruženja (Lokal pres, NUNS, NDNV i ANEM) najoštrije osudjuju seriju pritisaka koja se duže vreme primenjuje na Ljubišu Marinkovića, novinara i osnivača lokalnih nedeljnika "Borski problem" i "Timočke", od strane čelnika Opštine Bor i njihovih najbližih srodnika. Poslednji u nizu pritisaka  su tri tužbe koje su Marinkoviću  uručene 7. marta 2017. godine u 19 sati, a njihovo ročište je zakazano već 8. marta 2017. u periodu od 14 do 14,30 sati /prvo ročište u 14 sati, drugo u 14,15 sati I treće u  14,30 sati./ Najnoviji pritisak predstavlja presedan u brzini reagovanja sudstva u Srbiji.

Povod za tužbe je serija tekstova objavljenih tokom 2016. godine na sajtu bor-sve.net, a u kojima je Marinković ukazivao na nepravilnosti u radu lokalne samouprave u Boru.

Privatne tužbe protiv Ljubiše Marinkovića za uvredu podneli su Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, njegov brat Goran Petrović, direktor Javnog preduzeća za stambene usluge ''Bor'' i Ljubinka Jelić, načelnica Opštinske uprave u Boru. Tužitelje zastupa advokat Petar Jelić, suprug  tužiteljke Ljubinke Jelić.

Tužbe protiv Marinkovića predstavljaju kulminaciju višemesečnih pritisaka na lokalne listove koje je pokrenuo u Boru.

Da podsetimo, u decembru prošle godine Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, uslovio je članove Saveta Mesne zajednice Gornjane da će napustiti sastanak, na kome je trebalo da bude prezentovan budžet za 2017. godinu, ukoliko iz prostorije ne bude udaljen novinar Ljubiša Marinković.

Tokom februara 2017, redakciji "Borskog problema" je  naloženo iseljenje iz prostorija u Centru za kulturu Bor koje su godinama koristili i uredno plaćali zakup.

Novinarska i medijska udruženja,  ovakvo ponašanje ljudi na funkcijama u lokalnim sredinama, smatraju tendencioznim i neodgovornim u trenutku kada se pripremaju izbori  i upozoravaju da se takvim postupcima koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama  ugrožavaju prava građana da budu blagovremeno i objektivno informisani.

Udruženja smatraju da opštinski funkcioniri Bora u svom delovanju moraju pokazati veći stepen odgovornosti u skladu sa funkcijom koju obavljaju i da ukoliko smatraju da je  neki medij prekršio  novinarski kodeks mogu koristiti i vansudske mere i obratiti se Savetu za štampu, a ne sudu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija

Nezavisno Društvo novinara Vojvodine

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs