Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 09. 2005

MALTRETIRANJE NOVINARA RADIJA OK

Samo nekoliko dana nakon što su, 6. septembra, dva odbornika Srpske radikalne stranke u Skupštini opštine Vranje verbalno napala novinara i urednika informativnog programa Radija OK Sašu Stojkovića i pretila mu batinama, usledio je i telefonski poziv predsednika Skupštine opštine Vranje Nenada Stošića. Stošić je pretio hapšenjima povodom ankete koja još nije bila emitovana i za koju je, iz nekog razloga, smatrao da je zlonamerna. U ponedeljak 12. septembra, urednik i novinari Radija OK na konferenciji za štampu obavestili su javnost o napadu, a predsedniku opštine uputili su otvoreno pismo kojim traže da se izjazni o razlozima svojih pretnji. Nakon što je Stošić demantovao da je uopšte zvao Radio OK, novinari i urednik organizuju novu konferenciju za štampu na kojoj obaveštavaju javnost da su zbog učestalih pretnji kojima su izloženi snimali sve telefonske razgovore u redakciji i da poseduju i snimak poziva Nenada Stošića. Snimak sa psovkama i pretnjama prezentovan je na konferenciji. Nakon toga, Stošić zove ponovo, sada potpuno svestan da se razgovor snima, i preti novinaru sa kojim je prvi put razgovarao, rečima "da će osetiti patnju i bol" i da će ga "posetiti njegovi prijatelji".

ANEM ukazuje da niko, pa ni predsednik opštine Vranje, ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, i to posebno ne zloupotrebom svog položaja u lokalnoj vlasti, i da je svaki pritisak na novinare pretnjama da će biti uhapšeni ili fizički zlostavljani apsolutno neprihvatljiv u svakom civilizovanom društvu.

ANEM apeluje na medijske i novinarske asocijacije i celokupnu demokratsku javnost da se solidarišu sa novinarima i urednikom Radija OK, a od nadležnih državnih institucija da bez odlaganja deluju u skladu sa svojim ovlašćenjima, tako što će garantovati bezbednost i elementarne uslove za nesmetani rad redakciji Radija OK, i utvrditi punu odgovornost predsednika opštine Vranje za nezapamćen pritisak na medije i slobodu izražavanja uopšte.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs