Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 12. 2005

ZABRINJAVAJUĆI RAZVOJ DOGAĐAJA U RADIO-DIFUZIJI

Iz saopštenja za javnost koje je Republička agencija za telekomunikacije izdala prošle nedelje proizilazi da je Upravni odbor te agencije usvojio Pravilnik o primeni kriterijuma za utvrđivanje visine i načina plaćanja naknade za korišćenje frekvencija i uputio ga Vladi na davanje saglasnosti. Neprihvatljivo je da se dokument takvog značaja donosi bez ikakvih konsultacija sa asocijacijama emitera od čijih će se članica očekivati da jednom utvrđenu naknadu za korišćenje radio-frekvencija plaćaju.

ANEM podseća da njene članice, osnivači radio-difuznih javnih glasila, predstavljaju u konkretnom slučaju korisnike telekomunikacija, i da Agencija prilikom određivanja visina naknada mora voditi računa o interesima i mogućnostima korisnika, zbog čega su donošenju ovakvog akta morale prethoditi konsultacije koje su potpuno izostale. Na navedeni način povređeno je jedno od osnovnih načela regulisanja odnosa u telekomunikacijama – zaštita interesa korisnika.

ANEM zahteva od Vlade Republike Srbije da uskrati saglasnost na navedeni Pravilnik, i vrati ga Republičkoj agenciji za telekomunikacije, kako bi Agencija pre dobijanja saglasnosti saslušala i uvažila mišljenja korisnika. Naposletku, neophodno je da postupku pripreme javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje programa obe agencije sa nadležnostima u ovoj oblasti, Radio-difuzna agencija i Agencija za telekomunikacije, pristupe sa dodatnom dozom ozbiljnosti i odgovornosti.

ANEM stoga očekuje da Radio-difuzna agencija donese preostale neophodne pravilnike i omogući zainteresovanim asocijacijama emitera da na tekstove nacrta iznesu svoje primedbe, a da Agencija za telekomunikacije postojeći Plan raspodele frekvencija podnese nadležnom ministarstvu na usvajanje i revidira Pravilnik o naknadama.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs