Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 12. 2005

VLADA GARANTUJE FREKVENCIJE KUPCU TREĆEG KANALA?

ANEM podseća Vladu Republike Srbije da je izdavanje dozvola za emitovanje u isključivoj nadležnosti Republičke radio-difuzne agencije. Mešanje Vlade u postupak izdavanja dozvola narušava kredibilitet Republičke radio-difuzne agencije, gazi postojeća zakonska rešenja, udaljava Srbiju od evropskih standarda, a u polju medijskih sloboda vraća nas deceniju i po unazad, na rešenja iz Miloševićevog zakona o RTS-u, iz 1991. godine.

ANEM, koji je zbog svog stava da pretplata ne sme da se uvodi pre transformacije RTS-a u javni servis optuživan da radi o glavi državne televizije, ukazuje na paradoks da sada isti oni spasioci RTS-a od pre samo nekoliko meseci, nameravaju da tu kuću rasparčaju a njegove delove rasprodaju, nezakonito umanjujući sredstva koja je Zakon izričito namenio za osnivanje i rad javnih servisa.

ANEM ukazuje da se i Agencija za telekomunikacije, drugo nezavisno telo sa kompetencijama u toj oblasti, suočava sa opstrukcijama u svojim pokušajima da preuzme efektivnu kontrolu nad spektrom, u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama. Značaj nezavisnosti regulatornih tela za slobodu medija neprocenljiv je. Pokušaj Vlade Republike Srbije da se meša u nadležnosti nezavisnih agencija predstavlja gaženje takve nezavisnosti, otvoren napad ne samo na dve agencije, već i na profesionalne i nezavisne medije i slobodu izražavanja u zemlji.

ANEM poziva Vladu da poštuje važeće zakone i da se uzdrži od postupaka koji bi bacili senku na predstojeći javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje programa i favorizovanja potencijalnih kupaca na konkursu.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs