Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 01. 2006

NAKNADE ZA NACIONALNE EMITERE UGROŽAVAJU KOMERCIJALNU RADIO-DIFUZIJU

ANEM u saopštenju podseća na svoje dugogodišnje zalaganje da se postojeća haotična situacija u srpskoj radio-difuziji reši kroz objektivan, nediskriminatorski i javan postupak izdavanja dozvola, vođen od strane jednog istinski nezavisnog i kredibilnog tela.

ANEM izražava zabrinutost da konkurs za izdavanje dozvola nije adekvatno pripremljen, iako je vremena bilo više nego dovoljno. Poseban problem predstavljaju predviđene visine naknada, na koje je i Vlada Republike Srbije dala saglasnost, a koje su daleko više nego u zemljama u regionu. Prema podacima do kojih je ANEM došao, odgovarajuće naknade za komercijalne televizije s nacionalnim pokrivanjem u Bosni i Hercegovini, u Makedoniji, u Albaniji ili u Hrvatskoj su i po deset i više puta niže. Previsoko određene naknade, uz veliki broj planiranih kanala, rezultiraće trkom za rejtinzima na uštrb kvaliteta, problemima u održavanju dostignutih profesionalnih standarda ili, u najboljem slučaju, stagnacijom i urušavanjem nezavisnih pozicija i onih emitera koji su u dosadašnjem periodu nezavisnost uspeli da očuvaju.

ANEM zato traži od Vlade i Saveta da još jednom preispitaju odluke i akte koje su poslednjih dana donosili. Neprimerenim naknadama guši se privatna radio-difuzija i ograničava sloboda izražavanja u Srbiji. ANEM apeluje na demokratsku javnost da se bori za poboljšanje kvaliteta medija i medijskog izražavanja, za kvalitetnije radijske i televizijske programe, za edukativnu i kulturološku funkciju medija. ANEM će, sa svoje strane, kao što je i do sada činio, insistirati na doslednom poštovanju vladavine prava, kao i načela objektivnosti, nediskriminacije i javnosti postupka za izdavanje dozvola.

Slobodan Stojšić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs