Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 04. 2006

ŠTO PRE DOSTAVITI OBRAZLOŽENJA ODLUKA REPUBLIČKE RADIODIFUZNE AGENCIJE

Uzavrela situacija u kojoj se komentarišu odluke za koje tek treba da saznamo na čemu su zasnovane, ostavlja krajnje mučan utisak. Iznete sumnje da odluke Saveta predstavljaju ”namirivanje interesa i potreba najuticajnijih političkih stranaka i krupnog kapitala”, mogu se odagnati jedino potpunom javnošću postupka. ANEM zato insistira da Agencija, ne čekajući rok koji joj je ostavljen Zakonom, objavljivanjem razloga na kojima je zasnovala svoje odluke, doprinese smirivanju situacije.

ANEM se principijelno zalagao za regulisanje haosa u etru i poveravanje procesa odlučivanja o dozvolama za emitovanje stručnom i nezavisnom telu. Insistirali smo na doslednom poštovanju postupka kandidovanja i izbora članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije, kao i na zaštititi tog tela od pritisaka različitih centara finasijske i političke moći. Naši principijelni stavovi su često bili napadani kao pokušaj opstrukcije primene Zakona o radioidifuziji. Sada verujemo da se jasno vidi da smo insistiranjem na poštovanju Zakona i kredibilitetu Saveta imali za cilj sprečavanje situacije kojoj smo svedoci, sprečavanje problematizovanja ne više ni samih odluka, već nespornih principa koji stoje iza poveravanja takvih odluka jednom nezavisnom telu.

ANEM smatra da je u ovom trenutku od presudne važnosti insistirati na doslednoj primeni odredaba Zakona o radiodifuziji i poštovanju principa vladavine prava. Nezadovoljnima se mora omogućiti da nezadovljstvo izraze u formi predviđenoj Zakonom, prigovorom Agenciji, bez nedoličnog rata saopštenjima i kontrasaopštenjima, koji preti da iskompromituje i sama načela na kojima je regulisanje radiodifuzije zasnovano u demokratskim društvima. Nijedna odluka Saveta ne sme biti iznad zakona, kao što iznad zakona ne sme biti nijedan član tog tela. Ponašanje nezadovoljnih odlukama Saveta, takođe ne sme biti iznad zakona, a ponajmanje u suprotnosti sa načelima profesionalizma elektronskih medija i međunarodno priznatim normama i principima koji se na oblast radiodifuzije odnose.

Slobodan Stojšić, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs