Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

26. 04. 2006

NEODMERENI POSTUPCI SAVETA RRA UGROŽAVAJU SLOBODU IZRAŽAVANJA

ANEM podseća da je sloboda izražavanja Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo, koje obuhvata i pravo da se bude kritičan prema odlukama različitih organizacija koje vrše javna ovlašćenja, pa i Republičke radio-difuzne agencije, pa je privremeno oduzimanje dozvole sa takvim obrazloženjem neprihvatljivo i predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja u zemlji. Neprimereno je da Republička radio-difuzna agencija tumači kritiku svojih stavova kao nedozvoljeni uticaj na rad njenog Saveta.

ANEM takođe ukazuje da je neprihvatljivo da se dostavljanje i sprovođenje odluka vrši noću i uz asistenciju policije, a da se pre toga nije ni pokušalo da se izvršenje sprovede na za to primereniji način. ANEM ukazuje da sistem mera predviđenih Zakonom o radio-difuziji koje stoje na raspolaganju Savetu podrazumeva postupnost u svom izricanju. Neprimereno je ranije izrečene opomene i upozorenja Saveta BK televiziji koje su se odnosile na favorizovanje kandidata na predsedničkim izborima ili favorizovanje političke partije kandidata, 2004. i 2005. godine vezivati za odluku o privremenom oduzimanju dozvole koja je očigledno izazvana nečim drugim – načinom izveštavanja o javnom konkursu za izdavanje dozvola. Pred Republičkom radio-difuznom agencijom stoji težak zadatak da uvede red u haotičnu situaciju u srpskom etru. Agencija će u tom smislu morati da donosi brojne teške i nepopularne odluke. Ono što, međutim, nikako ne bi smela da radi je da takve odluke donosi ishitreno, dodatno uznemirujući javnost i bez pune usklađenosti sa odredbama važećih zakona.

ANEM poziva Republičku radio-difuznu agenciju da još jednom razmotri svoju odluku i izmeni je, posebno u onom delu u kojem ona nesumnjivo predstavlja povredu slobode izražavanja.

Slobodan Stojšić Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs