12. 05. 2006

ODRŽANA SKUPŠTINA ANEM-a: NOVA USMERENJA ASOCIJACIJE I PRIJEM NOVIH ČLANICA

Skupština je usvojila izmene ugovora i statuta Asocijacije, čime ANEM zaokružuje svoju transformaciju u moderno i funkcionalno udruženje radio-difuznih emitera. Članice su izabrale novo rukovodstvo Asocijacije, petočlani Upravni odbor, sa dvogodišnjim mandatom, za čije članove su izabrani Saša Mirković, RTV B92 iz Beograda, Milorad Tadić, Radio Boom 93 iz Požarevca, Dragan Kocić, Radio City iz Niša, Boban Tomić, RTV Bajina Bašta i Slobodan Stojšić, Radio 021 iz Novog Sada.

Novi predsednik ANEM-a je Saša Mirković, predsednik Upravnog odbora RTV B92, a za potpredsednika je izabran Milorad Tadić, direktor radija Boom 93. Nakon perioda u kojem zbog haotične situacije u medijskoj sferi nisu primane nove članice, ANEM je na današnjoj skupštini u svoje članstvo primio četrnaest novih emitera, čime će proces prijema novih članica postati stalni princip Asocijacije.

ANEM će se posebno posvetiti i problemima emitera na jezicima manjinskih zajednica kroz posebno profilisane usluge u cilju njihovog opstanka i razvoja. U formi pridruženog članstva otvorena je i mogućnost bližeg povezivanja sa neemiterima – preduzećima koja se bave delatnostima od značaja za rad elektronskih medija, kao što su edukacija, produkcija, proizvodnja emisione opreme i drugo. Povodom različitih komentara o tekućem javnom konkursu za izdavanje dozvola za emitovanje programa, ANEM će insistirati na doslednoj primeni zakona, ali pre svega na kadrovskom jačanju Republičke radio-difuzne agencije i njene stručne službe, u interesu razvoja radio-difuzije i slobode izražavanja. ANEM će konkretne predloge uputiti nadležnim organima i javnosti.

Prvi put su dodeljene i nagrade Asocijacije za pojedinca i stanicu, i to za doprinos unapređenju medijskog sektora i uloge medija u razvoju civilnog društva, za očuvanje misije i vizije Asocijacije i poboljšanje pozicije na medijskom tržištu, uz poštovanje standarda i principa za koje se Asocijacija zalaže. U kategoriji pojedinca nagrada je pripala Slobodanu Kremenjaku, advokatu Pravne službe ANEM-a, a u kategoriji stanice City radiju iz Niša.

ANEM nastavlja da insistira na afirmisanju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada elektronskih medija u službi javnog interesa, na stvaranju povoljnijeg pravnog okvira za funkcionisanje elektronskih medija, i razvoju i unapređenju medijske politike i zakonodavstva. ANEM će posebno raditi na uključivanju elektronskih medija u savremene svetske tokove medijske industrije i, u tom cilju, na profesionalnom usavršavanju, obezbeđivanju pravne, tehničke i druge pomoći, kao i povezivanju sa medijskim organizacijama u zemlji i svetu radi uzajamne podrške i saradnje.

Saša Mirković, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a