04. 07. 2006

FINANSIJSKA KONTROLA ZA KRITIČARE VLASTI

Redakcije novina ”Vranjskih” i članice ANEM-a, OK radija iz Vranja, jedine dve nezavisne medijske kuće na jugu Srbije, bile su predmet detaljne sedmodnevne finansijske kontrole inspektora Poreske uprave iz Kragujevca. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je ovakva vanredna kontrola vršena jedino u ove dve medijske kuće, poznate po kritičnom stavu prema lokalnim vlastima u Vranju, zbog čega su njihovi urednici i novinari bili izloženi različitim vidovima pritiska.

ANEM podseća na brojne negativne primere iz prethodne decenije, kada su upravo državna ovlašćenja zloupotrebljavana sa svrhom gušenja slobode izražavanja i kritičkog mišljenja kroz selektivne i ciljane posete finansijske policije ili različitih inspekcijskih službi isključivo nezavisnim medijima i medijima kritičkim prema režimu. Ne sporeći pravo države da preko svojih inspekcijskih organa kontroliše poštovanje propisa, između ostalog i u medijskoj sferi, ANEM zahteva posebnu obazrivost u ovakvim slučajevima imajući u vidu značaj slobode izražavanja i javnog informisanja za društvo koje teži da bude demokratsko. Selektivan pristup kod ovakvih mera i usmerenost isključivo na medijske kuće kritičke prema vlastima nužno ukazuje na moguć pokušaj neprihvatljivog ograničavanja slobode javnog informisanja.

Saša Mirković, Predsednik ANEM-a