Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 07. 2006

FINANSIJSKA KONTROLA ZA KRITIČARE VLASTI

Redakcije novina ”Vranjskih” i članice ANEM-a, OK radija iz Vranja, jedine dve nezavisne medijske kuće na jugu Srbije, bile su predmet detaljne sedmodnevne finansijske kontrole inspektora Poreske uprave iz Kragujevca. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je ovakva vanredna kontrola vršena jedino u ove dve medijske kuće, poznate po kritičnom stavu prema lokalnim vlastima u Vranju, zbog čega su njihovi urednici i novinari bili izloženi različitim vidovima pritiska.

ANEM podseća na brojne negativne primere iz prethodne decenije, kada su upravo državna ovlašćenja zloupotrebljavana sa svrhom gušenja slobode izražavanja i kritičkog mišljenja kroz selektivne i ciljane posete finansijske policije ili različitih inspekcijskih službi isključivo nezavisnim medijima i medijima kritičkim prema režimu. Ne sporeći pravo države da preko svojih inspekcijskih organa kontroliše poštovanje propisa, između ostalog i u medijskoj sferi, ANEM zahteva posebnu obazrivost u ovakvim slučajevima imajući u vidu značaj slobode izražavanja i javnog informisanja za društvo koje teži da bude demokratsko. Selektivan pristup kod ovakvih mera i usmerenost isključivo na medijske kuće kritičke prema vlastima nužno ukazuje na moguć pokušaj neprihvatljivog ograničavanja slobode javnog informisanja.

Saša Mirković, Predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs